Ellenforradalmározás az 56-os filmklubban

2006.10.24. 13:03
Október 25-én este 18 órától Müllner Dóra Vágvölgyi B. Andrással és Eörsi Lászlóval beszélget az Odeon Llyod moziban arról, hogyan jelenik meg az '56-os forradalom a magyar filmekben. A Filmhu 56-os filmklubjában fél nyolctól a Szabadság vihara című dokumentumfilmet vetítik.

"Ötvenhatról persze nemcsak magyar filmek készültek, az ukrán származású Anatol Litvak a magyar forradalom történetét mindössze három év távlatából dolgozta fel 1959-ben. Journey című filmjében úgy látható a magyar forradalom, ahogyan azt az amerikaiak Bécsben leforgatták" - tájékoztatta az Indexet a film.hu.

"Szó lesz természetesen magyar 56-os filmekről is, többek között Keleti Márton propagandafilmjeiről, amikben ellenforradalmároznak, fasisztáznak, vagy Fejér Tamás Az arcnélküli város című alkotásáról, ahol a munkástanácsokat fasiszta szervezeteknek ábrázolták" - nyilatkozta Vágvölgyi B. András a magyar.film.hu-nak - Szabó István már egy nagyobb kép részeként ábrázolta 56-ot Apa című filmjében, vagy a Szerelmesfilmben. Jancsó parabolát csinált belőle a Szegénylegényekben. A 80-as években aztán jött a Megáll az idő, a Szamárköhögés és az Eldorádó."