Mészáros Márta emlékeztet 56-ra

2006.10.27. 13:24
Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából számos külföldi filmvetítésen tűzik műsorra Mészáros Márta alkotásait. A temetetlen halott - Nagy Imre naplója című filmet a világ több mint harminc városában vetítik, áll a Filmunió közleményében.

Az osztrák fővárosban a Filmarchiv Austria és a Collegium Hungaricum 1956 előtt és után -Tisztelet Mészáros Márta munkássága előtt címmel tartott retrospektív vetítéssorozatot. A londoni Magyar Kulturális Intézet szervezésében Londonban, Liverpoolban és Oxfordban mutatták be Mészáros Márta filmjeit. Lengyelországban mintegy tíz városban vetítették újra a rendezőnő alkotásait. A torúni nemzetközi filmfesztiválon nyolc filmjét mutatták be, köztük az Örökbefogadás-t, mely az első magyar film volt, ami részt vehetett a berlini filmfesztiválon 1975-ben és meg is nyerte a berlini fődíjat, az Arany Medvét.

Ezen a héten Oslóban a Norvég Cinemateket mutat be válogatást a magyar filmekből. Jancsó, Makk és Bacsó filmjei mellett Mészáros Márta alkotásait vetítik. A norvégiai magyar filmnapokhoz az Oslói Egyetemen egy előadássorozat is kapcsolódik. A Napló-sorozatot és A temetetlen halottat ezután a bergeni filmintézet is műsorra tűzi november első hetében.