Ervin
14 °C
21 °C

Brit filmdíjakért küzd a Királynő

Index
2006.11.02. 11:11

Elindul a díjkiosztó szezon a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő British Independent Film Awards (BIFAs) gálájával november 29én, ami az egyik legfontosabb díj a brit filmgyártásban.

A legtöbb jelölést Helen Mirren főszereplésével készült Queen kapta, ami versenybe száll a Legjobb Film, Rendező, Smink, Produkció és Forgatókönyv díjáért is. Az már biztos, hogy a filmben II. Erzsébet királynőt alakító Helen Mirren kapja a Variety UK Év személyisége díját, de az egyik nagy esélyese a Legjobb színésznő elismerésnek, amiben a Braeking & Entering két főszereplőnője, Robin Wright Penn vagy Juliette Binoche akadályozhatják meg.

A legtöbb jelölést azok a filmek zsebelték be, amik a Legjobb film díjáért is versenyeznek, így Skócia utolsó királya, ami az első Ugandában forgatott film 1952 óta, a Legjobb első renedzés díjáért is versenyben lévő Andrea Arnold Red Road című története és a 1990-es évek angol skinheadeiről készült This is England. Mégis a legnagyobb eséllyel Ken Loach indul, aki az ír polgárháborúról készült filmjével, a The Wind that Shakes the Barleyval elnyerte az Arany Pálmát idén Cannes-ban.

Az év rendezője díjra Ken Loach, Michael Caton Jones (Shooting Dogs), A The Queent jegyző Stephen Frears, a skinhead-film alkotója Shane Meadows és Kevin MacDonald (A Skócia utolsó királya). A legjobb színész díjára jelöltek között találjuk A Skócia utolsó királya két főszereplőjét Forest Whitakert és James McAvoyt, Peter O'Toole-t (Venus). A külföldi filmek versenyében Haneke Rejtélye és Almodóvar Volver című alkotása lehet a befutó.