Fia viszi filmre Tarkovszkij életét

2007.01.14. 16:50
Mártirológia címmel készít dokumentumfilmet Andrej A. Tarkovszkij orosz rendező apja, a 20 éve Andrej Tarkovszkij életéről. A filmet Tarkovszij fogadott hazájában, az olaszországi Toszkánában forgatták, és idén ősszel mutatják be. A Mártirológia azokon a párizsi naplókon keresztül kíséri végig a legendás rendező életet, amiket a 1986-ban bekövetkezett haláláig vezetett.

Tarkovszkijt az 1962-ben készült Iván gyermekkorával túllépett a második világháború szovjet ábrázolásának sematizmusán, 1979-es Stalker című scifije a kelet-európai értelmiség egyik kedvence volt. Művészete azonban egyre nehezebben fért össze a szovjet politikai kurzussal, ezért élete végén Nyugat-Európában telepedett le, és utolsó filmjeit, a Nosztalgiát és az Áldozathozatalt már hazájától távol forgatta.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla