Az idén elhunytak filmjei a szemlén

Cinematrix
2007.02.04. 12:29
In memoriam címmel külön blokkban emlékeznek meg vasárnap az elmúlt évben elhunyt kiemelkedő művészekről a 38. Magyar Filmszemlén, Budapesten.

A Két emelet boldogság című filmet Kaló Flórián színművész és Bajusz József gyártásvezető tiszteletére vetítik. Az 1960-ban készült magyar vígjátékban Kaló Flórián feleségével, a tragikus körülmények között fiatalon elhunyt Domján Edittel alakít egy fiatal értelmiségi párt. Kaló Flórián 1932-ben született, számos zenés és prózai műben alakított karakterszerepet. Színpadi műveket és rádiójátékokat is írt. A művész 2006. február 28-án hunyt el.

Illés György operatőr emléke előtt az 1960-ban készült, Isten hozta, őrnagy úr! című, Fábri Zoltán által rendezett filmmel róják le kegyeletüket a szervezők. Az alkotó tavaly júniusban, életének 92. évében hunyt el, ő fényképezte a Valahol Európában és a Ház a sziklák alatt című filmet is.

Lázár Ervin íróra és Bertók Lajos színészre A porcelánbaba című alkotással emlékeznek; a 2004-ben készült filmet Gárdos Péter rendezte. A porcelánbaba Lázár Ervin Csillagmajor című elbeszéléskötetének három novellájából készült, a filmben játszott a 2006 nyarán, 40 éves korában elhunyt Bertók Lajos.

Az Álmatlan évek című, 1959-ben Máriássy Félix által rendezett alkotással két Kossuth-díjas színművész, Agárdy Gábor és Zenthe Ferenc alakját idézik fel. Agárdy Gábor 2006 januárjában, 84 évesen, Zenthe Ferenc tavaly júliusban, életének 86. évében hunyt el. A fekete-fehér játékfilm a csepeli Weiss Manfréd gyár munkásainak sorsáról szól, öt epizódot elevenít fel a dolgozók életéből.