Róma hungarocelfalai között ünneplik a Cinecittát

Cinematrix
2007.05.04. 12:03

Idén hetvenéves a római Cinecittá, a legendás múltú olasz filmgyár. Az évforduló alkalmából óriási vip-partit szerveznek ma este nyolcszáz meghívottal a stúdió belsejében felépített HBO sorozat, a Róma monumentális hungarocelfalai között, írja a Repubblica.

Az állami stúdiót Mussolini alapította 1937-ben és rövidesen az olasz filmgyártás központja lett, az ötvenes években pedig már hollywoodi megaprodukciókat is forgattak itt, főleg szandálos filmeket, mint például a Ben-Hurt vagy a Quo Vadis-t. A hetvenes években a televízió gyors terjedésével egyre több tévés produkciót forgattak a stúdióban, a nyolcvanas évek elején pedig privatizálni kellett a Cinecittát.

A manapság leginkább a televíziónak otthont adó stúdióban (itt vették fel az olasz Big Brothert is) még ma is készülnek nemzetközi mozifilmek, mint például Scorsese New York bandái című alkotása vagy Wes Anderson Édes vízi élete, ám az évforduló fényét sokak szerint mindenképpen tompítja az a körülmény, hogy az ünnepséget egy tévésorozat díszletei között rendezik.