Kenyeres Bálint a legjobb európai rövidfilm díjért verseng

2006.03.13. 15:52
Kenyeres Bálint Before Dawn című munkája a UIP (United International Pictures) rövidfilm díját nyerte el Finnországban a hétvégén befejeződött 36. Tamperei Filmfesztiválon, a díj automatikus jelölés az Európai Filmakadémia 2006-os rövidfilm díjára, tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió.

Az Észak-Európa legrégebbi rövidfilm mustrájának idei versenyprogramjába összesen 38 rövidfilm kapott meghívást, a versenyző filmeket a nagyvilág 70 országából érkező 2600 nevezésből választották ki.

Kenyeres Bálint rövidfilmje a Cannes-i premier óta - melyet azóta több mint ötven fesztiválmeghívás követett - Szent Pétervárott, Szarajevóban, Leeds-ben, Cottbus-ban, Madridban, Bukarestben, Prágában, Triesztben, Angers-ben és legutóbb a Sundance-en nyert rangos elismeréseket. A film operatőrét, Erdély Mátyást a Filmszemlén, Belo Horizonte-ben, és Bukarestben jutalmazták a legjobb operatőr díjával.

Az egyetlen snittből álló alkotásnak a tamperei UIP díj a 16. külföldi elismerése, a Finnországban nyert trófea jelentőségét emeli, hogy ez automatikus jelölést eredményez az Európai Filmakadémia 2006-os rövidfilm díjára. A UIP és az Európai Filmakadémia immáron hatodik éve választja ki 14 európai filmfesztivál UIP díjnyerteséből az év legjobb rövidfilmjét. Kenyeres Bálint jelenleg első játékfilmjére készül, mely a tervek szerint európai koprodukció lesz, a koprodukciós partnerekkel már folynak a tárgyalások.