Az utolsó bőr a Mátrixról

2005.01.12. 12:20
A Mátrix-sorozat elnyerte méltó helyét a polcon, csillogózöld díszdobozával pont annyival feltűnőbb, mint amennyire nem érdemli meg. A négylemeznyi film és hatlemeznyi extra kombó pont annyira izzadságszagú, mint a két filmből kanyarított trilógia.
Kevés olyan trilógia született a filmtörténelem során, amelynek minden epizódján ugyanolyan elégedetten csámcsogtak a nézők. Még az überklasszikus Keresztapa és az eredeti Star Wars is lesántult a végére, az első részben lefektetett minőséget talán egyedül az egységesen buta Austin Powers tudta hozni. A problémát csak tovább tetézi, ha a három film valójában egy kultfilm és egy végtelenre nyújtott effektfokozás kettévágva.

Not like this, not like this

Tekintse meg képeinket!

A Mátrix-sztorit mindenki ismeri: a Wachowski-testvérek amerikai stílusban összeollózták a távolkeleti akciófilmek és ideológiák legjavát, amiből eredeti, zseniális és megismételhetetlen született. Az emberiséget tartóselemként használó világuralmista gépek története soha nem látott vizuális megoldásokkal szakított veséket, szadomazo eleganciájával újrafogalmazta a faszagyerek fogalmát és még emészthető filozófiai tartalommal is bírt.

A stúdió rámozdult a váratlan sikerre, és addig tömte a srácokat pénzzel és koksszal, míg ki nem préseltek magukból még egy forgatókönyvet. Ezt aztán rengeteg üresjárattal, vérciki párbeszédekkel, egy az egyben kihagyható jelenetek sorával, soha véget nem érő, unalomba fulladó, túlspilázott akciókkal nézhetetlenségig higították, majd marketingszempontból kettévágtak, mert olyan még nem volt, ráadásul ugye dupla kasza.

Az amúgy vérprecízen kidolgozott és felépített Mátrix-univerzum szétforgácsolását most kvarkokig hatoló részletességgel ismerheti meg a tisztelt közönség technikai és filozófiai szempontból egyaránt.

Csillogó díszdobozban minden eladható

Akinek az Animátrixon kívül még jelent valamit a "trilógia", bizonyára örömmel veszi birtokba a teljes, csillogó díszdobozos gyűjteményt, amely a három filmen, extráikon és az anime-epizódokon kívül további három lemezt tartalmaz mélyrehatoló dokumentumfilmekkel. A filmek megegyeznek a korábbi kiadásokban látottakkal, és az Animátrix sem bővült tovább, az extrákat viszont felturbózták.

Egyes elemeit simán átemelték, mint a kétórás Matrix Revisited dokumentumfilmet vagy a vég nélküli behind the scenes rövidfilmeket, amik meglepő módon csak ritkán ismételnek információkat. Más részeit remixelték: a korábbi Revisited-extralemez rejtett zenéi normális menüpontot kaptak, a Kövesd a fehér nyulat minidoksik pedig ezúttal nem a film egyes jelenetei alatt bukkannak fel, hanem egy filmbe összevágva.

A Warner most vagy soha alapon bedarált mindent, aminek valaha köze volt a Mátrixhoz, így a Reloaded extrái közé bekerültek az Enter the Matrix játékhoz forgatott jelenetek is. Az igazi újdonságok a közepesen érdekes dokumentumfilmek a 8. lemezen, melyek a Mátrix filozófiáját és a technológiai fejlődés evolúciós hatásait járják körül. A másik két teljesen új lemezen főleg PR-anyagok és egyéb maszlag kapott helyet.

Nem minden collector's edition fénylik

Külföldről is vásárló DVD-rajongók már az első Mátrix megjelenésekor sérelmezték az audiokommentárok lehagyását, a szép hagyomány folytatódott a tízdarabos kiadásnál is. Annak idején Carrie-Ann Moss, az effektguru John Gaeta és a vágó Zack Staenberg meglátásairól maradtak le a magyar vásárlók, továbbá egy kizárólag effektet és zenét tartalmazó hangsávról. Az új változatban a második és harmadik részt utáló filmkritikusok anyázását, illetve két teljesen Mátrixra kattant filozófus áradozását nem hallhatjuk a filmek alatt.

Az első film további érdekessége, hogy az amerikai kiadásban új transzfert kapott, amitől kontrasztosabb és teltebb színű lett, ám a magyar verzió maradt a régi. Ezután már csak nüansznyi, hogy ugyanezen a lemezen az oldschool cast & crew menüjéből minden információt lehagytak a szereplők és a készítők neve alól. A díszdoboz megkoronázása, hogy az egyedi kialakítású tokok szinte azonnal megadják magukat. A műanyag fogak hajlamosak rövid időn belül ripityára törni, hiszen egy oldalon két lemez található, egymást félig fedve. Szállítása ebben a kiszerelésben nem javallott.

Bár a gyűjteményt nyilvánvalóan azoknak szánták, akik vélhetően már eddig is beszereztek mindent, ami a Mátrixszal kapcsolatos, ahhoz, hogy újabb tizenötezer (Neo-mellszoborral együtt húszezer) forintot kiszedjenek belőlük, legalább a minimálisan elérhető extrákat illett volna egy fokkal tartósabb kivitelben hozni.