Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Cenzúrázzák De Palma iraki háborús filmjét

2007.10.20. 10:56
Brian De Palma amerikai filmrendező felháborodásának adott hangot amiatt, hogy cenzúrának vetették alá Redacted (Szerkesztve) című új filmjét, amely az iraki háború szörnyűségeiről szól, s amelyet novemberben mutatnak be, írta az MTI. A sztori: 2006 márciusában amerikai katonák csoportosan megerőszakoltak és meggyilkoltak egy 14 éves iraki lányt, majd lemészárolták a szüleit és más családtagjait.Korábban már írtunk róla
, hogy Brian de Palma a New York-i Filmfesztivál közönsége előtt balhézott össze a forgalmazó Magnolia Pictures elnökével, aki később elrendelte, hogy a film végén látható fotómontázson feketítsék ki a halott iraki katonák arcát. A forgalmazó cég elnöke azt mondta, azért kellett cenzúrát alkalmazni, nehogy a halott iraki katonák családjai pert indítsanak. Továbbá hangsúlyozta, hogy a forgalmazó cég "tarthatatlan jogi helyzetbe" került, s De Palma elvesztette a végső vágásra vonatkozó jogát az Amerikai Rendezők Céhével történt egyeztetés alapján.

A 67 éves rendező a biztosítókat vádolja, mondván, túl sok hatalmat gyakorolnak a filmforgalmazás felett. A Magnolia Picture elnöke elismerte, hogy a fotómontázs cenzúrázása nélkül nem köthetett volna biztosítást a filmre, mivel a fotók túl leplezetlenek ahhoz, hogy újságokban és hírműsorokban láthatók legyenek.Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!