Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cenzúrázzák De Palma iraki háborús filmjét

2007.10.20. 10:56
Brian De Palma amerikai filmrendező felháborodásának adott hangot amiatt, hogy cenzúrának vetették alá Redacted (Szerkesztve) című új filmjét, amely az iraki háború szörnyűségeiről szól, s amelyet novemberben mutatnak be, írta az MTI. A sztori: 2006 márciusában amerikai katonák csoportosan megerőszakoltak és meggyilkoltak egy 14 éves iraki lányt, majd lemészárolták a szüleit és más családtagjait.Korábban már írtunk róla
, hogy Brian de Palma a New York-i Filmfesztivál közönsége előtt balhézott össze a forgalmazó Magnolia Pictures elnökével, aki később elrendelte, hogy a film végén látható fotómontázson feketítsék ki a halott iraki katonák arcát. A forgalmazó cég elnöke azt mondta, azért kellett cenzúrát alkalmazni, nehogy a halott iraki katonák családjai pert indítsanak. Továbbá hangsúlyozta, hogy a forgalmazó cég "tarthatatlan jogi helyzetbe" került, s De Palma elvesztette a végső vágásra vonatkozó jogát az Amerikai Rendezők Céhével történt egyeztetés alapján.

A 67 éves rendező a biztosítókat vádolja, mondván, túl sok hatalmat gyakorolnak a filmforgalmazás felett. A Magnolia Picture elnöke elismerte, hogy a fotómontázs cenzúrázása nélkül nem köthetett volna biztosítást a filmre, mivel a fotók túl leplezetlenek ahhoz, hogy újságokban és hírműsorokban láthatók legyenek.