Ödön
2 °C
11 °C

Megtalálták Georges Mélies elveszett rövidfilmjeit

2007.10.31. 11:35
A száz éve eltűntnek hitt négy alkotásra a katalóniai Filmoteka archívumában leltek rá, régi tekercsek restaurálása közben. A művész és a bábú, a Vulkánkitörés Martinique-on és A spiritizmus fejlődése elveszettnek hitt kópiája került elő, valamint a Triboulet piramisa, amiben a művész maga is szerepel, mint férfiakat balerinává változtató varázsló.

Georges Mélies már a Lumiere-testvérek első vetítésén, 1895-ben a mozi szerelmese lett. Összesen 520 rövidfilmet forgatott, de költséges hobbija az anyagi csőd szélére sodorta, ezért elégette az összes eredeti negatívot. Marie-Hélene Lehérissey, Mélies dédunokája szerint eddig már több mint 200 kópiát sikerült összegyűjteni a rendező filmjeiből. Az alábbi videón egy régi klasszikus, az 1902-es Utazás a Holdba tekinthető meg, ágyúból kilőtt űrhajóval, és szétpukkanó csontváz-űrlényekkel. (MTI-Panoráma)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?