Román film lett Európa legjobbja

2007.12.02. 15:18
A 4 hónap, 3 hét és 2 nap című román film nyerte szombaton éjszaka az Európai Filmakadémia fődíját, a legjobb európai filmnek járó díjat. A rendező, Christian Mungiu egyben a legjobb európai rendezőnek járó díjat is megkapta. Ahogy a május végi Cannes-i Filmfesztiválon már ugyancsak fődíjat, Arany Pálmát nyert, és harcba száll a jövő évi Oscar-díjért is.

Tizenöt kategóriában osztották ki szombaton Berlinben az Európai Filmakadémia idei díjait, amiket az európai filmipar Oscar-díjának tekintenek. A világhírű francia filmrendező, a 76 éves Jean-Luc Godard életműdíjat kapott, de nem jelent meg a több órás, éjszakába nyúló ünnepségen. A 77 éves német operatőrt, Michael Ballhaust szintén életműdíjjal tüntették ki. A legjobb európai forgatókönyvért járó díjat a török származású német rendezőnek, Fatih Akinnak ítélték A másik oldalonért. A közönség díját az olasz Giuseppe Tornatore kapta Az ismeretlen című filmért, míg a legjobb rövidfilmért járó díjjal a spanyol Eduardo Chapero-Jackson Alumbramiento című filmjét jutalmazták.

A legjobb európai színésznőnek járó filmdíjat a brit Helen Mirren kapta a Stephen Frears által rendezett A királynő című film főszerepéért, míg a legjobb férfialakítás díját az izraeli Sasson Gabai kapta, a The Band's Visit című film főszerepéért. II. Erzsébet angol királynő alakjának megformálásáért Helen Mirren korábban már Oscar-díjat és Arany Pálmát is kapott. A legjobb európai operatőrnek járó díjat a német Frank Griebe kapta a Parfüm: egy gyilkos története című filmért. (via MTI)