Perlik az Amerikai gengsztert a hazugságaiért

2008.01.21. 12:55
A Cinematrixon visszafogott lelkesedéssel írtam az Amerikai gengszterről, megemlítve, hogy a Denzel Washington játszotta Frank Lucas a való világban is kokainbáró volt, és hogy a film kijátssza a hitelességi kártyát: higgyetek nekem, hisz azt mondom, minden hiteles a filmben. A Comment:comos Sixx szerencsére többet tud nálam, amit egy levélben meg is osztott, íme:


Azt csak a legnaivabbak gondolják, hogy attól, hogy kiírják a film elejére az ismerős mondatot, miszerint "amit most tetszenek látni, az igaz történet alapján készült", akkor az elkövetkezendő másfél-két órában történelmi hitelességű dolgot prezentálnak a rendezők. Az Amerikai gengszterről például maga a főszereplő, a forgatáson konzultánsi kreditet is megkapó Frank Lucas mondta, hogy jó, ha 20%-ka igaz, és Richie Roberts főhős rendőrről csak annyit jegyzett meg, hogy "jó srác a Richie, mindenét odaadná, ha kérném, de a rendőri munkáról szart sem tud. Nem tudna ő elkapni senkit." Ez utóbbit támasztja alá az a hír is, miszerint egykori, New York-i DEA-ügynökök beperelték a készítőket 55 millió dollárra hitelrontásért és rágalmazásért, azaz hazudott a forgatókönyvíró, a rendező, sőt, tán még maga a főszereplő Richie Roberts is. Az ugrás után enyhe spoilerek, óvatosan a klikkolással!

Az ex-zsaruk töbek között azért akadtak ki a készítőkre, mert az ilyen "valóságalapú" filmeknél megszokott, a vége főcím előtt az arcunkba tolt feliratokban azt állíttták, hogy "Frank Lucas és Richie Roberts együttműködésének köszönhetően New York City drogellenes rendőreinek 3/4-ét letartóztatták, és vádat emeltek ellenük", ami szerintük szemeszedett hazugság, legalábbis ilyen mártékben bizonyosan. Azt is sérelmezték, hogy egy éveken át tartó, több ügyosztály és rendőr közös munkáját felölelő nyomozást a filmben elegánsan áttoltak egy zsarura, sőt, időben sem stimmeltek a dolgok, hiszen Lucast 1975 szeptemberében ítélték 40 évre, míg Roberts csak egy évvel ezt követően, 1976 szeptemberében ült le beszélni a gengszterrel először arról, hogy mi lenne, ha köpne a korrupt rendőrökről.

A perirat szerint egy Gregory Korniloff nevű rendőr volt az, aki lebuktatta Lucast, (mondjuk valahol érthető, hogy ilyen névvel nem lehet egy film főhőse), ő volt az, aki a film végén látható házkutatást vezette, és a bemutatottakkal ellentétben nem lőtt le kutyát, nem vert asszonyt, és nem nyúlt le többmilliót, sőt, a talált 585 000 dollárt annak rendje és módja szerint be is szolgáltatta. Érthető, hogy a faszi ezt a jelenetet már nem bírta végignézni a filmben, és kirohant a moziból - a Josh Brolin alakította (egyébként kitalált figura) valóban elég gyökér módon vezette a házkutatást. Itt azért illik megjegyezni, hogy a vád arra is kitér, miszerint a halott katonák koporsójában csempészett heroin is puszta fikció, miközben ennek ellenkezőjét több forrás, és maga Frank Lucas is megerősítette - ő meg azért csak tudja, hogy mit, hogyan csempészett be az országba.)

A per egyelőre előkészületi szakaszban van, de havonta kerülnek elő újabb ügynökök, akik szintén sértve érzik magukat, és a jelenlegi állás szerint az 55 milliós kártérítés mellett a a film eddigi 130 miliós bevételéből is részt kérnek, sok sikert hozzá.