A szakma felvásárolta a szemlére a jegyeket?

2008.01.28. 11:44
A Mammutban már alig van jegy a szemlére: sem a Tejútra, sem a Nyugalomra nem kaptam jegyet vasárnap este, a Deltára is csak egy vetítésre volt, panaszolta egy ismerősünk, hogy hogy csúszott le Fliegauf Benedek, Alföldi Róbert és Mundruczó Kornél filmjeiről. Pedig péntektől hétfőig még csak a szakma válthatott jegyet a nyilvános vetítésekre. A nagyközönség hétfő reggeltől kapott erre esélyt. Kérdés, hogy van olyan film, amire nem is vehetünk jegyet?

„A Nyugalomra tényleg elfogytak a jegyek, de már tűztünk ki pótelőadást – mondta hétfőn Kozma Ilona, a 39. Magyar Filmszemle programigazgatója. – A Tejútnak is már mindhárom előadása teltházas, viszont Muhi András producer nem akarja lecsapolni a teljes érdeklődést a február 7-i országos premier előtt, ezért ebből nem teszünk be több előadást." (A Dealer rendezőjének legújabb filmjét eddig itthon csak az augusztusi Moziünnepen vetítették, arra sem lehetett jegyet venni, pótvetítést pedig csak akkor iktattak be, miután megírtuk, hogy a producer felvásárolta a jegyeket.)

"A Kalandorokra is megtelt három előadás, ennek a filmnek a producerei meg azért tartják indokolatlannak a pótvetítést, mert a Mammutban szemlén kívül is vetítik a filmet - mondta még a programigazgató. - A Delta egyik előadására még maradt 300 jegy a Millenárisra, ez reméljük elég is lesz.” A versenyben vetített nagyjátékfilmeken kívül kisjátékfilmes blokkok vetítései teltek meg leghamarabb, még szintén a szakmának szervezett vásárlás alatt, de ezekhez már szombaton kiírták az újabb előadásokat.

És hogy miért nem korlátozzák a szakma vásárlását? "Korlátozzuk - mondta Kozma -, egy kártyára csak tíz jegyet lehet venni. A producerek is korlátozva vannak, de ez teremmérettől is függ, ők egy kártyával a jegyeknek maximum 20-30 százalékát vehetik meg."