Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feketelistára tették Ang Lee felfedezettjét

2008.03.08. 12:18
A kínai sajtót pénteken utasították, hogy tiltsák le az Oscar-díjas Ang Lee erotikus kémthrillerében főszerepet játszó Wei Tang minden munkáját. A tajvani United Evening News tudósítása szerint a kínai hatóságok azt kifogásolják, hogy az 1940-es években, japán megszállás alatt álló Sanghajban játszódó Ellenséges vágyak "szépnek" mutatja azokat, akik együttműködtek a megszállókkal. "Ez sokkal nagyobb felháborodást váltott ki Kínában, mint a szexjelenetek" - állítják. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tiltás meddig tart.


A filmben Tang csatlakozik az ellenállókhoz, és azt a feladatot kapja, hogy öljön meg egy kollaboránst, de a küldetés alatt egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A színésznőt tízezer jelölt közül választották ki, és ez volt az első filmszerepe. Az alakításért decemberben megkapta a kínai nyelvű filmek Oscarjának számító tajvani Aranyló-díjat. A lap szerint a film tajvani születésű rendezőjét, a Brokeback Mountaint is jegyző Ang Lee-t csak azért nem tették feketelistára, mert ő a nyári pekingi olimpia művészeti vezetője.

Kína a második világháborús Japán agresszió legnagyobb áldozatának tartja magát. A hivatalos pekingi adatok szerint 1937 és 1945 között 20 millió kínai halt meg. (via FH)