Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Éljenek a veszteséges vállalkozások! - megnyílt a Titanic

2008.04.03. 23:22
"A Titanic egy visszafelé forgatott film, ide visszamásznak az emberek" - kezdi egy elég bonyolult és zavaros költői képpel a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóján, az Uránia moziban tízperces beszédét Horváth Csaba, de rögtön felcsillan a szeme, hogy nemcsak francia és amerikai filmek, hanem japán és mexikói műveket is láthatnak a kedves nézők.


A kapitány, Horváth György

Ez nem olyan, mint amikor a nézők beesnek a multiplexbe, ez egy közösségteremtő hely, olvasta még fel Horváth Csaba a beszédét, miután tovább is éltette az artmozikat, kismozikat és egyéb "veszteséges vállalkozásokat". A Titanic költségvetése egyébként 96 millió forint, fővédnöke Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Demszky Gábor főpolgármester.


Pálfi György

A mi generációnknak is felnyitotta a szemét a fesztivál. Itt találkoztunk például a távol-keleti filmekkel, mondta Mundruczó Kornél filmrendező, aki amúgy elvégezte a színművészetit is. "Ez a 10 nap kizökkent a fásult mindennapjaimból, mert mint a magyarok többségének, nekem is fásult mindennapjaim vannak. Vagy csak nekem" - tette még hozzá az értő közönségnek a nemzetközi zsűri magyar tagja, aki üdvözölte a külföldi filmek mellett a fesztivál tematikus csoportosítását is.


Sok ember eszik

A 15. születésnap alkalmából Horváth György, fesztiváligazgató is emlékezett: a korai időkben azért nem tudtak egy 2 méter feletti rendezőt vendégül látni, mert a hatalmas ember csak első osztályon fér el, viszont arra nem volt még pénzük - most szintén nincs, tette hozzá. Horváth Csaba egyébként így zárta a beszédét: Érezzék a világ filmpolgárainak magukat!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!