Nem a filmért robbantották fel a házat

2008.04.20. 15:15
A Francia Filmnapok rövidfilmes szekciójában szerepel az Ellenállni a remegésnek című kisfilm, aminek a fináléjában egy sokemeletes panelház is összedől, amit persze nem a film kedvéért robbantottak. Olivier Berlemont rövidfilmes producerrel beszélgettünk a Le Meridien hotel halljában. Főleg a kisfilmek terjesztéséről faggattuk.

Hogy megéri-e rövidfilmekkel foglalkozni? "A rövidfilm nem üzlet, de Franciaország nagyon szerencsés helyzetben van. Sok rövidfilm készül állami támogatásból, és átlagosan 50 ezer eurót (12,5 millió forintot) adnak egyre. Ez hosszú távon az államnak is megéri, mert így új rendezőket tudnak felfedezni  a nagyjátékfilmekhez." De a rövidfilmeket nemcsak ugródeszkaként kezelik az egészestés filmekhez. A francia filmek külföldi forgalmazását segítő Unifrance "Kínának és Indiának szentel még nagy figyelmet, ahol nincs hagyománya a rövidilmeknek. Ezen próbálunk változtatni. Franciaországban ez a műfaj már a 20-as 30-as évek óta nagyon erős, és az újhullám idején futott fel igazán."

"Több online platform is létezik a rövidfimeseknek és a producereknek - mondta még a producer. - Ezek bevételi alapon működnek, video on demand rendszerben. Az alkotónak joga van hozzá, hogy akár Youtube-ra is feltegyék a filmjét, de akkor kiesnek a fizetős rendszerből, ha meg más teszi fel, azt nálunk a törvény bünteti. Nekem persze producerként az az érdekem, hogy a fizetős rendszeren belül tartsam az alkotókat, hogy a bevételből tudjunk nekik pénzt adni."