Tiltakoznak az ukrán szinkron ellen

2008.04.29. 09:50
Az Odessza mozit működtető Cinema Centr vállalat beperelte az ukrán művelődési tárcát alkotmánysértés miatt, mert idén Ukrajnában kötelezték a külföldi filmek ukrán szinkronizálását, írja a Szegodnya című kijevi napilap. Emiatt 40 százalékkal visszaesett az ukrán filmszínházak bevétele. Korábban a külföldön készült filmeket az ukrajnai mozikban szinte kivétel nélkül orosz szinkronnal vetítették.

A tizenhét filmszínházat üzemeltető Multiplex holding vállalat igazgatója, Anton Pugacs a mignews.ru internetes hírújságnak azt nyilatkozta, hogy a filmek ukrán szinkronját előíró rendelet napi fél millió hrivnya (17 millió Ft) bevételkiesést okoz a cégének.

A cég az ukrán alaptörvénynek az orosz nyelv védelmét, használatát és fejlesztését szavatoló cikkelyére hivatkozva szeretné elérni a rendelet visszavonását. Az ukrán filmkölcsönzők és a filmszínházak tulajdonosai százezer aláírás összegyűjtésével szeretnék a rendelet visszavonására rábírni az ukrán állami vezetőket. A tiltakozók érvei között szerepel, hogy Ukrajnában a lakosság több mint 30 százalékának orosz az anyanyelve, de szerintük a népesség 70 százaléka használja az orosz nyelvet is a mindennapi érintkezésben. (via MTI)