Gyorshírek: A rendezők még a vágószobában bujkálnak

2008.05.19. 12:23
  • Az amerikaiaknak 30 százalékkal lett drágább idén Cannes a gyenge dollár miatt. Ezért a különben költekező filmesek most inkább visszafogják magukat. „A fogadásokat megtartják, de ötven ember helyett csak harmincat hívnak el koktélozni” – mondja Pascal Brun, a fesztivál központjához közeli Majestic hotel ügyvezető igazgatója. (via Reuters)
  • A tegnapi Indiana Jones-nap után ma újra a művészfilmeseké a terep Cannes-ban, hétfőn mutatják be a Dardenne-fivérek legújabb filmjét, a The Silence of Lornát. Megérkezett Monica Bellucci is, aki a ma versenyen kívül vetített Sangue Pazzóban játszik főszerepet. A keddi napon majd Mundruczó Deltája és Clint Eastwood Angelina Jolie-s filmje osztozik, és a magyar rendező már meg is érkezett Cannes-ba. Az Oscar-jelölt M. Tóth Géza is ott lesz a fesztiválon, az Ergo című animációját holnap vetítik a Kritikusok Hetén.
  • Eddig egyik versenyfilm sem vágta földhöz a közönséget a Reuters jelentése szerint. A legjobb fogadtatást a dél-amerikaiak kapták: a Che Guevara: A motoros naplóját jegyző Walter Salles új filmje, ami négy csóró fiútestvérről szól (Linha de Passe) és az argentin Pablo Trapero Lion's Den című filmje. „A kínai versenyfilm, a 24 city elgondolkodtató képet mutat a modern Kínáról, de ehhez a lehető legálmosítóbb eszközöket használja – írja a Reuters. – A 90 perces filippínó film egy mélyrepülés: rémisztően rossz a hang, a kameramozgás és a színészi játék. Egy oka lehetett, hogy beválogatták, hogy a fesztiválozók megkapják az orális szex-adagjukat.” (via Reuters)
  • Közben néhány rendező lázasan próbálja az utolsó pillanatban befejezni a versenyben induló filmjét a premier előtt. Steven Soderbergh még a 268-perces Che Guevara-mozija második részét fogja vágni szerdán, mialatt az első rész már forog. Wim Wenderst sem látni még a fesztiválközpont környékén, a német rendezőnek vasárnapra kell befejeznie a Palermo Shootingot. (via Reuters)