John Woo 2,3 milliárd forintot hozott Kínában

2008.07.16. 10:53

Kínában vasárnapig 108 millió jüant (2,3 milliárd forint) fizettek a jegyekért John Woo új filmjének, a Red Cliffnek a nézői. Ez új rekord: a forgalmazó szerint Kínában soha ilyen hamar - négy nap alatt - nem lépte át egy film bevétele a százmillió jüanos bevételt, írta az MTI. (A korábbi rekordot öt nappal a Transformers tartotta.)

A Red Cliff (Vörös szikla) Kína egyik sorsdöntő történelmi tengeri ütközetét ábrázolja a harmadik századból. Az eposz a térségben kivételesnek számító szuperköltségvetésből, több mint 70 millió dollárból (több mint 10 milliárd forint) készült a helyi sztárok színe-virágát, többek között Tony Leungot és Takeshi Kaneshirót felvonultatva.

A produkció a kínai mozikkal egyidejűleg debütált Tajvanon, Hongkongban, Szingapúrban és Dél-Koreában is. A teljes hét végi bevétel összesen 26 millió dollárra (3,7 milliárd forint) rúgott. A nézettségi toplistán olyan amerikai vetélytársakat utasított maga mögé Woo filmje, mint a Hancock című szuperhősparódia és a Kung Fu Panda című nagy sikerű animációs film.

Woo utoljára 1992-ben forgatott Kínában. A Fegyverek istene után az amerikai filmpiacon is kipróbálta magát és az ott töltött 16 év alatt olyan akciófilmek kötődtek a nevéhez, mint az Ál/arc vagy a Mission: Impossible 2. A hazatért rendező jelenleg a kétrészes Red Cliff Ázsián kívüli piacra szánt egyrészes változatán és az eposz folytatásán dolgozik.