Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moziünnep: A Youtube-korszak Cinema Paradisója

2008.09.27. 16:11

Hatalmas nyüzsgésre és éljenzésre érkeztünk az új Gondry-film moziünnepes vetítésére a Puskinba. Erre kiderült, hogy a jónép nem is a mozit ünnepli, hanem az egyik pincér haverjának szülinapját. A teremben már csak egy maréknyi elszánt Gondry-rajongóval találkoztunk, ők viszont akkora zajt csaptak a hahotázásukkal, mint az Oroszlánkirály teljes hiénagárdája.

A Tekerd vissza, Haver! egy meseszerű párhuzamos világban játszódik, egy kisvárosi közösségben, ahol Danny Glover VHS-videotékát üzemeltet. Az üzlet haldoklik, de még akad néhány törzsvendég, aki nem pártolt át az új hollywoodi sikerfilmekkel kaszáló dvd-kölcsönzőhöz. Mikor aztán az öreg videotékás ideiglenesen a fiára (Mos Def), és a féleszű haverjára (Jack Black) bízza a boltot, a kazetták letörlődnek. Hogy a megmaradt vásárlókat mégse veszítsék el, kitalálják, hogy Jack Blackkel a főszerepben újraforgatják nekik a Szellemirtókat. Aztán a sort a Csúcsformábannal, a King Konggal, a Robotzsaruval és Men in Black-kel folytatják.

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Az látszik, hogy a legtöbb energiát a házi filmkészítéshez használt gagyitrükkökbe fektették, ezek a film legnagyszerűbb részei. És Gondryék talán a legtöbb filmes utalás Guiness-rekordját is megdöntötték, ha van ilyen. A történet emellett szinte lényegtelen, csak ürügy arra, hogy Gondry a stábjával őrültködjön, és a sutácskán összefércelt üzenettel a lelkünkre hasson.

A francia filmes nagyjából a Youtube-korszak Cinema Paradisóját csinálta meg. Na nem mintha ahhoz fogható mesterművet készített volna, de ugyanúgy a filmekhez és a filmezéshez forgatott szívhez szóló ódát. Csak ma már a szereplőknek nem kell Rómáig menniük, hogy rendezhessenek. Kár, hogy Mos Def ugyanúgy el van veszve a filmben, mint a Galaxis útikaluzban, és Jack Blackkel sem alkotnak valami fergeteges párost. Sigourney Weaver viszont, aki itt Alienek helyett filmkalózokra vadászik, meglepően jó ebben a vicces szerepben. A finálé még sokaknak nyálas lehet, de én másodszori nézésre is elmorzsoltam alatta pár örömkönnyet.

7/10