Moziünnep: A Youtube-korszak Cinema Paradisója

2008.09.27. 16:11

Hatalmas nyüzsgésre és éljenzésre érkeztünk az új Gondry-film moziünnepes vetítésére a Puskinba. Erre kiderült, hogy a jónép nem is a mozit ünnepli, hanem az egyik pincér haverjának szülinapját. A teremben már csak egy maréknyi elszánt Gondry-rajongóval találkoztunk, ők viszont akkora zajt csaptak a hahotázásukkal, mint az Oroszlánkirály teljes hiénagárdája.

A Tekerd vissza, Haver! egy meseszerű párhuzamos világban játszódik, egy kisvárosi közösségben, ahol Danny Glover VHS-videotékát üzemeltet. Az üzlet haldoklik, de még akad néhány törzsvendég, aki nem pártolt át az új hollywoodi sikerfilmekkel kaszáló dvd-kölcsönzőhöz. Mikor aztán az öreg videotékás ideiglenesen a fiára (Mos Def), és a féleszű haverjára (Jack Black) bízza a boltot, a kazetták letörlődnek. Hogy a megmaradt vásárlókat mégse veszítsék el, kitalálják, hogy Jack Blackkel a főszerepben újraforgatják nekik a Szellemirtókat. Aztán a sort a Csúcsformábannal, a King Konggal, a Robotzsaruval és Men in Black-kel folytatják.

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Az látszik, hogy a legtöbb energiát a házi filmkészítéshez használt gagyitrükkökbe fektették, ezek a film legnagyszerűbb részei. És Gondryék talán a legtöbb filmes utalás Guiness-rekordját is megdöntötték, ha van ilyen. A történet emellett szinte lényegtelen, csak ürügy arra, hogy Gondry a stábjával őrültködjön, és a sutácskán összefércelt üzenettel a lelkünkre hasson.

A francia filmes nagyjából a Youtube-korszak Cinema Paradisóját csinálta meg. Na nem mintha ahhoz fogható mesterművet készített volna, de ugyanúgy a filmekhez és a filmezéshez forgatott szívhez szóló ódát. Csak ma már a szereplőknek nem kell Rómáig menniük, hogy rendezhessenek. Kár, hogy Mos Def ugyanúgy el van veszve a filmben, mint a Galaxis útikaluzban, és Jack Blackkel sem alkotnak valami fergeteges párost. Sigourney Weaver viszont, aki itt Alienek helyett filmkalózokra vadászik, meglepően jó ebben a vicces szerepben. A finálé még sokaknak nyálas lehet, de én másodszori nézésre is elmorzsoltam alatta pár örömkönnyet.

7/10