Peter Greenaway promózza a magyar filmet

2009.02.02. 18:26

Greenaway és Yonderboi közös produkciója nyitja meg február 6-án a Cinema Total nevű rendezvénysorozatot Berlinben, jelentették be az Uránia moziban tartott sajtótájékoztatón hétfőn. A Berlini Filmfesztivállal párhuzamosan futó esemény célja, hogy a magyar filmet promózzák. A Párnakönyv és A rajzoló szerződésének 66 éves rendezője nagy vizuális kísérletező, most a berlini Collegium Hungaricum falára és a mellé felhúzott vásznakra vetít jelenidejű mozit. Ehhez a Tulse Luper bőröndjei című fimjéből remixel részleteket, amihez különben Magyarországon is forgattak jeleneteket. A VJ-produkcióhoz emellett régi magyar filmek részleteit is felhasználja, többek között a Régi idők focijából, az Állami áruházból és az Eldorádóból szemezgetett. A látványt a magyar Yonderboi zenéje kíséri élőben.

Greenaway rajza a berlini vetítéshez

"Ez egy intenzív hang-kép-kollázs lesz. Greenaway apró darabokra cincálja szét a filmeket, és érdekes kaleidoszkópban vetíti ki őket. Most én is ugyanezt csinálom a 98 óta készült számaimmal - magyarázta Yonderboi. - A hagyományos DJ-VJ-felállásban a zene vezet, a kép csak szinkronizál. Ez az ötven perces műsor annyiban lesz más, hogy a zene és a hang felváltva vezeti egymást, mint a táncban." 

Greenaway korábban Az utolsó vacsorát is megvariálta

 

"A műsor költségvetése jó húszmillió forint, és a teljes Cinema Totálé 36-37 millió, ami messze több, mint a ház éves költségvetése" - mondta el kérdésünkre Can Togay, a Collegium Hungaricum igazgatója. Ehhez az OKM-től, az MMK-tól és a Gazdasági Minisztériumtól is kaptak támogatást. A február 6-13-ig tartó Cinema Total alatt szakmai bemutatók, filmes találkozók és könnyűzenei programok várják majd a külföldi és magyar érdeklődőket a berlini magyar kulturális központban.