Lehülyepicsázták a Berlinálé sajtóirodásait

2009.02.10. 11:47 Módosítva: 2009.02.11. 07:55
A vérbeli poroszos keménykedés miatt támadták a fesztivál sajtósait. A Julie Delphy rendezte Báthory-film horrormentes szemlélettel hódított.

"Ez a világ legbarátságtalanabb, legszigorúbb sajtóirodája, amit vérbeli poroszos keménykedés jellemez. Ehhez képest a franciák arroganciája Cannes-ban, vagy az olaszok lárifárizása a Velencei Filmfesztiválon semmi" - adta ki dühét a Spiegel online kiadásán egy Wolfgang Hobel nevű újságíró a Berlini Filmfesztiválon, majd két bekezdésnyi bosszankodás után Francois Ozon új filmjének kritikájában az egyik szereplőhöz hasonlította a sajtóiroda dolgozóit: "Katie egy ugyanolyan frusztrált, követelőző picsa, mint a Berlinálé sajtóirodásai, de legalább a szexet élvezi egy kicsit." "Úgy tűnik, valaki nem kapott meghívót a megnyitóra" - reagált valaki a cikkre a Spiegel fórumában, mire a Reuters kiderítette, hogy Hobel tényleg igényelt belépőt, de nem adtak neki. (via Reuters)

Báthory szerelmét a német Daniel Brühl játssza

A szlovákok vérengző Báthoryja után a francia Julie Delpy is a magyar grófnőről forgatott. "A magyar nemesasszony a történelem legtermékenyebb sorozatgyilkosaként ismert, de a The Countess új megvilágításba helyezte Báthoryt" - írta a Reuters a film hétfői, berlini díszbemutatója után. "Nem a horrorra hegyeztem ki, inkább a drámát láttam Báthory Erzsébet történetében" - nyilatkozta a 39 éves rendezőnő, aki a főszerepet is játssza, és a vérben fürdést azért a horrormentes verzióból sem hagyta ki. A The Countesst eredetileg Magyarországon forgatták volna, de a német kastályokkal olcsóbban kijöttek. (via Reuters)

Jude Law a Rage-ben

Több tucat újságíró sétált ki a Rage sajtóvetítéséről a Berlinálén, amiben Jude Law transzvesztita szupermodellt játszik sminkben és parókában. A film a modern divatipar visszásságait hosszú monológokban próbálja leleplezni, Law mellett Judi Dench és Steve Buscemi beszél a kamerába. Az alkotás mentségére szól, hogy digitális kamerával készült, minimál költségvetéssel. Jude Law különben nem jött el a berlini premierre. Rossz hír, hogy a sokak által kedvelt Lilya 4-ever rendezőjének első angol nyelvű filmjéről is kisétáltak jópáran, a végefőcím alatt fújoltak is az újságírók, aztán a közhelyes befejezésen méltatlankodtak. A Mammothban Gael Garcia Bernal játékszoftver-gurut játszik, akinek nincs elég ideje a gyerekére. (via Reuters)