Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Hollywood bocsánatkérését követeli Irán

2009.03.02. 15:47

"Az iráni embereket és forradalmunkat ismét igazságtalanul támadta Hollywood" - idézi az SNA hírügynökség Javad Shamaghdarit, az iráni elnök művészeti tanácsadóját, aki a hétvégén tárgyalt az iráni filmszövetség által meghívott hollywoodi delegációval. Az amerikai küldöttség tagjai között ott volt Sid Ganis, a Filmakadémia elnöke, Frank Pierson korábbi elnök, Annette Bening színésznő és William Horberg producer.

Teheránban A pankrátor című film okozott felzúdulást, mert Mickey Rourke az egyik jelenetben szétszaggatta az iráni zászlót, de ismét szóba került a 300, amiben "vérszomjas barbárokként ábrázolták az irániak perzsa őseit". Shamaghdari szerint "ha Hollywood ki akarja javítani az irániakkal és az iszlám kultúrával szembeni magatartását, hivatalosan bocsánatot kell kérniük".

A januárban beiktatott Obama szeretne ismét nyitni Irán felé, mivel az országgal az USA 1979-ben megszakította a diplomáciai kapcsolatait. Leslie Unger, a Filmakadémia kommunikációs igazgatója azonban azt hangsúlyozta: "a küldöttség tagjai magánkezdeményezésre utaztak Iránba".