Kizsákmányoló az Anna Frank-film forgatása?

2009.03.09. 11:27 Módosítva: 2009.03.09. 13:09

Ez a mail érkezett "sültgesztenyé"-től a fóti stúdióban is forgó Anna Frank-filmről szóló bejegyzéshez és kommentekhez. 5000 forintos napibérért keresnek statisztákat, "kiemelt bér" csak a kopasz és/vagy meztelen szerepért jár.

"Olvastam a cikkét, de sajnos a kommenteket is. Elkeserítô és szégyenletes ez a töméntelen ostobaság. Tényleg nem értik az olvasók a lényeget? Hogy a valódi kizsákmányolást, megaláztatást ebben az esetben nem a megfilmesített történet hordozza, hanem magának a megfilmesítésnek a körülményei?

Hogy az ô adójuk terhére kap hozzájárulást, kedvezményt a produkció lebonyolítója, koprodukciós partnere (Focus Film Kft.). A felajánlott összeg (5000:12= 416,66 forint óra/hó) szinte azonos a 321/2008. (XII. 29.) Korm. rendelet szerinti kötelező legkisebb órabérrel, holott az adókedvezmény nem a producer jövedelmét hivatott növelni, hanem épp az egyszerű közreműködôkét?

Hogy a tájékoztatás nem terjed ki az Alkalmi Munkavállalói könyvbe ragasztandó közteherjegy lehetôségére.
Ez Rómában kábé 2 darab sültgesztenyét jelent a Piazza Navonán. Mégsem kérdezi meg senki: vajon hol csapódik le és mekkora az a haszon, ami az ô foglakoztatásuk révén keletkezik, vagy, hogy külföldi koprodukciós partner tisztában van-e az ô 1,33 eurós órabérükkel?"