Bernadett
0 °C
4 °C

Hét magyar film indul a Szarajevói Filmfesztiválon

2009.08.10. 14:21 Módosítva: 2009-08-10 14:24:39

Hét magyar mozgókép mutatkozik be a szerdán kezdődő 15. Szarajevói Filmfesztiválon; a játékfilmes verseny tízes mezőnyébe Vranik Roland Adás című mozija kapott meghívást.

A Filmpartners és a Laokoon Film produkciójában készült Adás című mozgóképet - ami egy képernyők nélküli világot tár a nézők elé - a nemzetközi közönség először láthatja a szarajevói versenyben. A Szarajevó Szíve elnevezésű fődíj sorsáról döntő nemzetközi zsűriben Fliegauf Benedek író, rendező vesz részt, közölte a Magyar Filmunió.

A nagyszabású délkelet-európai seregszemle dokumentumfilmes versenyében két magyar alkotó indul: Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben című ügynökfilmje, melyet a budapesti filmszemle a legjobb dokumentumfilm díjával megosztva tüntetett ki, valamint Cseke Eszter Fata Morgana című rendezése, a nagyszebeni Arisztotelész Workshop tavalyi fődíjasa.

Kenyeres Bálint A repülés története című munkájával együtt M. Tóth Géza Mama című műve, valamint Pápai Pici Vallomás című műve indul a rövidfilmes versenyben. A 18 versenyző közül nemzetközi zsűri választja ki az Európai Filmakadémia rövidfilmes díjára esélyes jelöltet. Az ítészek között lesz Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója. Pálfi György improvizációkra épített Nem vagyok a barátod című alkotását a közönség a Fókuszban elnevezésű válogatásban tekintheti meg, amely a szarajevói fesztivál neves rendezőit vonultatja fel.

A CineLink elnevezésű, a filmtervek fejlesztését és koprodukciók előmozdítását szolgáló fórumon Nemes Jeles László, Ujj Mészáros Károly és Schwechtje Mihály mutatja be előkészítés alatt álló filmjét a szakmabelieknek. A CineLink 10 ezer eurós (mintegy 2,7 millió forintos) díjaiért a régió 19 projektje száll ringbe. A szarajevói filmfesztiválhoz kapcsolódó Talent Campuson Pusztai Gábor producer és Lakos Nóra rendező vesz részt.