Filmemlékezet Fesztivál az Örökmozgóban

2009.09.15. 08:57 Módosítva: 2009.09.15. 09:13

A 13. Filmemlékezet Fesztivál keretében filmekkel és előadásokkal emlékeznek meg a 125 éve született Balázs Béláról, bemutatják a portugál filmművészet gyöngyszemeit, valamint a Moveast '89 program keretében neves előadók és emlékezetes filmek segítségével felidézik a rendszerváltás történéseit és hangulatát.

A szeptember 17. és 30. között tartandó fesztivált a Balázs Béla forgatókönyvéből készült, 1936-os Karl Brunner című film nyitja meg, amely egy, a fasiszta Németországban élő kisfiú történetét mutatja be.

A programsorozat keretében levetítik még egyebek mellett a híres-hírhedt német rendező, Leni Riefenstahl A kék fény című 1932-es filmjét, amelynek forgatókönyvét szintén Balázs Béla írta, de látható lesz az önéletrajzi írása nyomán készült Álmodó ifjúság is Rózsa János rendezésében.

Az Örökmozgó filmmúzeumban rendezett programsorozat keretében levetítik Szőts István klasszikusát, az 1947-es Ének a búzamezőkről című filmet, valamint a méltán híres Valahol Európában-t is, amelyet Balázs forgatókönyvéből Radványi Géza vitt vászonra szintén 1947-ben. Zongorakísérettel mutatják be a Narkózis című 1929-es német filmet, amelynek forgatókönyvét Stefan Zwieg elbeszélése alapján írta a világszerte elismert filmesztéta.

Sosem látott portugál filmek

A programsorozat keretében a Portugál Nagykövetséggel közös szervezésben mutatják be a portugál filmtörténet kiemelkedő alkotásait. A rendezvény meghívott vendége a neves portugál filmtörténész, Tiago Baptista lesz, aki előadást tart hazája filmművészetéről. Az 1963 és 2008 között készült portugál filmekből összeállított válogatásban szinte kivétel nélkül olyan alkotások kaptak helyet, amelyeket eddig nem láthatott a magyar közönség.
Levetítik egyebek mellett a Velencei Filmfesztiválon díjazott és az Európai Filmdíjat is magáénak tudható Emlékek a Sárga Házból - Egy luzitán komédia című filmet, valamint a szintén többszörösen díjazott Az a kedves augusztusi hónap című mozit.

Filmek a rendszerváltás idejéből

A Filmemlékezet Fesztivál keretén belül rendezik meg a Moveast '89 elnevezésű programsorozatot, ahol szeptember 24. és 27. között beszélgetéseken és filmvetítéseken idézik fel a rendszerváltás történéseit és hangulatát.

A retrófesztivál része egy szeptember 25-én és 26-án zajló nyilvános nemzetközi konferencia, amelyen szlovák, román, lengyel, ukrán, szerb és horvát vendégek bevonásával elemzik a rendszerváltás időszakának kelet-európai filmművészetét. A tudományos fórumba társadalomtudósok, történészek is bekapcsolódnak előadásaikkal.

A nemzetközi filmes programban szerepel egyebek mellett Szabó István Édes Emma, drága Böbe című filmje, az Emir Kusturica rendezte Cigányok ideje és az Eldorádó, Bereményi Géza filmje.
A vetítéseket megelőző beszélgetéseken részt vesz többek között Bächer Iván író, Kukorelly Endre költő, Bereményi Géza író, rendező és Szomjas György rendező.

A szervezők egy játékos "kontrollvizsgálatról" is gondoskodtak: egy diákzsűri segítségével "versenyeztetik" a programba kerülő filmeket azzal a céllal, hogy leteszteljék, melyek maradtak közülük máig hatásosak, melyek közvetítik jelenleg is aktuálisan az akkori évek légkörét, problémáit a mai fiatal nemzedék számára.