A héten aláírják a filmvagyon átadását

2009.12.03. 19:18

Még ezen a héten aláírja a nemzeti filmvagyon vagyonkezelői jogairól szóló szerződést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) és a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA).

"A magyar film állami tulajdonban marad, kezelője a filmarchívum. Csak a vagyon átadását követően születik döntés arról, a jövőben ki lesz jogosult az 1987 előtt készült játékfilmek és egyéb alkotások forgalmazására" - jelentette ki Gyürey Vera, az NFA igazgatója. A 2004-ben elfogadott filmtörvény rendelkezik arról, hogy a magyar nemzeti filmvagyon tulajdonosa a magyar állam, kezelője pedig az MNFA, a vagyon átadását a végrehajtási rendeletben fogalmazták meg.

2004-től 2009-ig zajlott a nemzeti filmvagyon felmérése. A vagyonkezelői szerződés tervezetét a filmarchívum már aláírta, és legkésőbb pénteken az MNV is megteszi. A mintegy 1630 filmet tartalmazó vagyon a közös aláírást követően a Dialóg Filmstúdiótól kerül az MNFA-hoz; előbbi gyűjtötte össze egy kormánydöntés alapján a filmek vagyonkezelői jogait. A magyar filmvagyonhoz kapcsolódó filmjogok ingyenesen kerülnek a Magyar Nemzeti Filmarchívum vagyonkezelésébe.