Tibeti filmeseket börtönzött be Kína

2010.01.07. 09:25 Módosítva: 2010.01.07. 09:42

Hat évre ítéltek egy tibeti rendezőt és szerzetes munkatársát, mert nem a fejlődő, boldog Tibetről készített filmet. Dokumentumfilmjében a tibeti megszólalók a Dalai Lámát éltették, és panaszkodtak kultúrájuk erőszakos visszaszorítása miatt.

A Leaving Fear Behind, azaz Hátrahagyni a félelmet című filmben az utca tibetijei szólalnak meg, hangot adva vallási elkötelezettségüknek. Az egyik riportalany szerint a pekingi olimpia nem segített sokat a tibetiek körülményein, számolt be a Reuters. A film egyes részletei a 2008-as tibeti zavargások alatt készültek.

Dondup Vangcsent és szerzetes barátját, Golog Dzsigmét nem sokkal a film elkészítése után csukták le, de még volt idejük arra, hogy a felvételeket kicsempésszék az országból.

A filmeseket december 28-án börtönözték be, számolt be a film honlapja, amely a letartóztatottak szabadon engedését szorgalmazza. A honlapról tudható, hogy a rendező semmilyen formában nem tarthatja a kapcsolatot a külvilággal. A kormány azt is megtiltotta, hogy a letartóztatottak felvegyék a kapcsolatot a családjuk által felkért ügyvéddel.