Jenő
-3 °C
6 °C

George Clooney-t díjazták a kritikusok

2010.01.13. 11:50 Módosítva: 2010-01-13 15:48:24
Két hónappal az Oscar-díj előtt George Clooney és Morgan Freeman megkapta az amerikai filmkritikusok országos testületének díját.

A filmtörténészeket, diákokat és filmszakértőket tömörítő, több mint százéves múltra visszatekintő National Board of Review (NBR) évente osztja ki díjait. Az idei elismeréseket kedden este adták át New Yorkban.

A szervezet honlapja szerint a legjobb filmnek az Egek urát választották. A recessziós dráma főszerepét alakító Clooney és az Invictus című Nelson Mandela-filmben címszerepet játszó Freeman a legjobb színésznek járó elismerést kapta. Clint Eastwood a legjobb rendező díját vitte el a Nobel-békedíjas dél-afrikai politikusról szóló filmért.

A színésznők közül Carey Mulligant díjazták az Egy lányról című angol drámában nyújtott alakításáért. A legjobb külföldi film díját A próféta című francia produkció érdemelte ki. Az animációk közül a Fel! nyert.

A közhasznú testület ítélete többnyire jó előrejelzője az Amerikai Filmakadémia díjainak. Tavaly a Gettómilliomos kapta a kritikusok díját, amely később nyolc Oscart is begyűjtött.