Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az afganisztáni háború pokla a Sundance fesztiválon

2010.01.26. 09:59

A Restrepo című film alkotói Afganisztán egyik legveszélyesebb tartományában egy évig követték 15 amerikai katona sorsát, hogy elkészíthessék a háború poklát ábrázoló dokumentumfilmjüket, amelyet a mostani Sundance fesztiválon mutattak be.

Tim Hetherington és Sebastian Junger haditudósítók az afganisztáni Korengal völgyben "beágyazott", a katonai vezetés által az egység mellé beosztott újságíróként kísérték egy szakasz életét, amely a pakisztáni határ közelében lévő, a tálibok egyik erősségének tekintett Korengal völgyben teljesített szolgálatot.

Mindent a katonákkal együtt éltek át: a lázadók támadásait, a terepen végrehajtott akciókat, a spártai életkörülményeket, az unalom és a feloldódás perceit egyaránt. "Egyetlen újságíró sem csinált végig ilyesmit, főleg nem egy egész kiküldetés alatt - jegyezte meg Tim Hetherington, aki négy alkalommal volt díjazottja a World Press Photo fotópályázatnak. - Arra törekedtünk, hogy a lehető legtöbb időt töltsük velük. Huszonkétmillió olyan amerikai család van, amelyben a férj, a fiú vagy a testvér a hadseregben szolgált, és ők tudni akarják, mit éltek át szeretteik. Filmünk éppen ezt mutatja be".

A szerzők nem rejtenek el semmit, még a halált sem, ami már az első percekben megjelenik a filmen. A tálibok egyik támadása során életét veszti a szakasz orvosa, Juan Restrepo, és bajtársai róla neveznek el egy előretolt őrhelyet, amelyet kemény harcban foglaltak el a lázadóktól.

A Restrepo rendkívüli hatását csak erősíti, hogy Korengal nyers képeit a katonákkal folytatott megrázó beszélgetések szakítják meg - ezeket két hónappal később az olaszországi Vicenzában lévő támaszponton rögzítették. A beszélgetésekből kitűnik a katonák kiábrándultsága is, az, hogy úgy érzik, nem voltak felkészítve arra, hogy ilyen megrázó dolgokat kell megélniük. "Sok srác a háborút egyfajta avatási szertartásnak képzeli - magyarázta Hetherington. - De nem készültek fel az ártatlanság elvesztésére."