Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Teljes a Berlinale zsűrije

2010.01.26. 14:34 Módosítva: 2010-01-26 14:36:38

Nyilvánosságra hozták a február 11-21 között megrendezésre kerülő berlini nemzetközi filmfesztivál idei zsűrijének névsorát; a Werner Herzog rendező elnökletével működő testület amerikai, olasz, szomáliai, német, kínai és spanyol tagjai döntenek az Arany, valamint az Ezüst Medvék sorsáról. Azt már novemberben bejelentették, hogy a zsűri elnöke Werner Herzog filmrendező lesz. A német filmművészet egyik legkiemelkedőbb alakja fél évszázados pályafutása alatt több mint 50 játék- és dokumentumfilmet készített.

A szervezők kedden tették közzé, hogy a zsűri tagja még Renée Zellweger Oscar-díjas amerikai színésznő, aki az aranyszobrocskát a Hideghegyért kapta 2004-ben, de játszott a Bridget Jones-filmekben és a Chicagóban is. Rajta kívül tagja a testületnek Francesca Comencini olasz filmrendező és forgatókönyvíró, akinek Magyarországon Apám szavai és Szűkebb pátriánk című filmjeit mutatták be az elmúlt években.
A zsűriben helyet kapott még Nuruddin Farah szomáliai író, akinek első regénye 1970-ben jelent meg. Több irodalmi elismerésben is részesült, műveit eddig több mint húsz nyelvre fordították le.

A testület másik német tagja, Cornelia Froboess gyermekszínészként kezdte pályafutását, tevékenységét később számos elismeréssel, köztük Ernst Lubitsch-díjjal jutalmazták.  A kínai Jü Nan (Yu Nan) hazájában a művészfilmek királynőjeként ismert, a főszereplésével készült Tuya esküvője című film nyerte 2007-ben a Berlinale fődíját, az Arany Medvét. 2008-ban pedig a Magyarországon Testvéráldozat címmel bemutatott filmjét jelölték erre a díjra.

A zsűri hetedik tagja a spanyol producer, José Maria Morales, aki eddig több mint 50 film létrejöttét segítette. A tavalyi Arany Medve-győztes spanyol-perui filmdrámának is ő volt a producere.