Kifüyülték a náci filmet a Berlinalén

2010.02.19. 15:53
  • Kifütyülte a Berlinale közönsége Oscar Roehler német rendezőnek a  Jud Süss című náci propagandafilm születésének körülményeiről szóló moziját. Már a csütörtöki bemutató előtt megkérdőjelezték a történelmi fikció hitelességét. Ferdinand Marian osztrák színész a zsidóüldöző film főszerepét ennek alapján kényszer hatására vállalta el: kapott egy zsidó feleséget, akivel megzsarolták. Mariant Tobias Moretti játssza. Az 1940-ben készült náci propagandafilm ma is csak szigorú feltételek között mutatható be Németországban. Anno húszmillióan látták a holokauszt gépezetének beindítását elősegítő produkciót. A Goebbelst alakító Moritz Bleibtreu szerint az ilyen filmek azért készülnek, hogy ne felejtsük el a múltat.
Moritz Bleibtreu, Tobias Moretti, Martina Gedeck és Justus von Dohnanyi
Moritz Bleibtreu, Tobias Moretti, Martina Gedeck és Justus von Dohnanyi
  • Hanna Schygulla német színésznő pályafutása elismeréséül Aranymedve életműdíjat kapott. Fassbinder kedvenc színésznőjének munkásságát Fatih Akin méltatta, aki A másik oldalon című, Cannes-ban is díjazott filmjében rendezte Schygullát. A színésznő a Maria Braun házasságáért nyerte el Berlinben az Ezüstmedvét, 1983-ban pedig megkapta a cannes-i Aranypálmát a Piera története című életrajzi drámáért.
Jeremy Irons-szal 84-ben
Jeremy Irons-szal 84-ben
  • A szombati díjkiosztó előtt a Berlinale versenyprogramjának kritikusai a román Florin Serban produkciója és Roman Polanski filmje mellett egy orosz mozit tartanak a legesélyesebbnek az Arany Medvére. A Screen International kiadvány is az orosz Alekszej Pogrebszkij filmjét emelte ki. A Kak ja provjol etyim letom (kb. Mit csináltam idén nyáron?) az Északi-sarkkörön túl, egy meteorológiai állomáson játszódik. Az elzártságban élő két férfi között konfliktus alakul ki a pszichológiai drámában.