Kevin Smith fundamentalista horrort forgat

2010.03.25. 10:57

A Shop-stop rendezője februárban még azzal került az újságok címoldalára, hogy tekintélyes súlya miatt nem engedték felszállni egy amerikai belföldi járatra, most pedig azért érdemes rá odafigyelni, mert Red State címmel régóta dédelgetett tervét valósítja meg: horrorfilmet rendez, aminek középpontjában egy keresztény fundamentalista szekta, illetve annak vezetője áll.

kevin smith

Smith eddig sem nagyon rejtette véka alá véleményét az intézményesített vallásról (lásd Dogma című filmjét), a harmadik éve készülő Red State-ben viszont egy konkrét kongregációról, a Kansas államban található Westboro baptista templom lelkészéről és híveről forgat egy pszico-horrort.

A templom és lelkésze, Fred Phelps a melegekkel szemben tanúsított nyílt gyűlölete, antiszemitizmusa és nyílt rasszizmusa miatt vált leginkább ismertté. Rendszeresen szerveznek tiltakozó felvonulásokat, próbáltak már ellehetetleníteni temetéseket és tüntettek már a washingtoni Holokauszt múzeum előtt is.

Smith tagadja, hogy filmje központi figuráját Phelpsről mintázta volna, de a szinopszis alapján zavarbaejtő a hasonlóság: a Red State főszereplője egy bigott, antiszemita, rasszista és homofób tiszteletes, akit agymosott gyülekezete vakon követ, egészen a tragikus végkifejletig. "Nem egy tipikus hentelős-belezős filmet forgatok, mert sokkal félelmetesebb az emberben lakozó gonosz és annak bemutatása. Ettől még ijesztő lesz a film, bár a szó hagyományos értelmét véve nem horror, inkább egy pszichodráma horrorisztikus elemekkel."

A film forgatókönyvének korai változatát már 2007-ben megírta Smith, de finanszírozót nem talált a projekthez. Idén januárban a Twitteren azt írta, hogy "ha így haladunk, a rajongóimtól kell majd pénz kérnem a  forgatásra." A jelen állás szerint erre a drasztikus lépésre nem fog sor kerülni, mert talált megfelelő befektetőt, és a forgatás idén nyáron elkezdődhet. A bemutatót 2011-re tervezik.