James Bondot megbénította a válság

2010.04.20. 15:27

Leálltak a legújabb James Bond-film munkálatai, jelentették be hétfőn. A film producerei a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió aggasztó anyagi helyzetével magyarázták döntésüket. A producerek, Michael Wilson és Barbara Broccoli nyilatkozatukban leszögezték: "Az MGM kétséges jövője és az eladási folyamat leállása miatt bizonytalan időre felfügesztjük a 23. James Bond-film előkészületeit."

A mostani, egyelőre cím nélküli film lett volna a 23. része a 007-es kalandjainak. Az eredeti tervek szerint 2011-2012-ben kezdték volna vetíteni. A James Bond volt a stúdió legjövedelmezőbb sorozata. A 2008-as Quantum csendje 586 millió dollárt hozott, a 2006-os Casino Royale pedig 594-et.

A Guardian szerint a filmet mindenképpen leforgatják, csak azt nem tudni, ki finanszírozza majd. Az MGM-et jelenleg 3,7 milliárd dolláros hitel sújtja, és csupán egyetlen filmet voltak képesek piacra dobni idén. Minden megoldási kísérletük kudracba fulladt. A stúdió vevőt keres, de még egyetlen értékelhető ajánlat sem érkezett. A legutóbbi két filmben közreműködő Sony egyáltalán nem tett ajánlatot. A konkurens stúdiók 1,5 milliárd dollárt ajánlottak a nagy múltú MGM-ért, de a tulajdonosok 2 miliárdos összeg alatt nem adnák el a céget.

Az új film James Bondja ezúttal is Daniel Craig lett volna, aki már kétszer volt ügynök. A jelenleg Kanadában forgató színész a Guardiannak elmondta: "Bízom Barbara és Michael döntésének helyességében, és remélem, amilyen gyorsan csak lehet, elkezdhetjük a munkát."

A forgatókönyvíró az Amerikai szépséggel feltűnt Sam Mendes lett volna, aki egyelőre nem írta alá szerződését. A könyvön Peter Morgan és a szokásos James Bond-írók, Neal Purvis és Robert Wade dolgoznak.