Mészáros Márta Moszkvában versenyez

2010.06.16. 15:05

Mészáros Márta Kéthly Anna-filmje mellett két magyar koprodukcióban készült alkotás, Pejó Róbert Látogatás és Srdjan Karanovic Besa - Az adott szó című munkája is indul a moszkvai filmfesztiválon a Szent György-díjért. A csütörtökön kezdődő seregszemle versenyprogramjában láthatja először a nemzetközi közönség Az utolsó jelentés Annáról című Mészáros Márta-filmet.

Az Eszenyi Enikő főszereplésével tavaly készült mozgókép Kéthly Annának állít emléket: egy kivételes politikai pályafutás és a hetvenes évek magyar társadalmának lenyomata a film. A június 23-ai moszkvai premieren Mészáros Márta, Eszenyi Enikő és Pataki Éva társ-forgatókönyvíró személyesen vesz részt.

Oroszország első számú nemzetközi filmfesztiválján további két magyar részvételű koprodukció is versenyez a fődíjért, a Szent György-szoborért: a legutóbbi filmszemle rendezői díjával jutalmazott Látogatás című osztrák-magyar-svájci koprodukció, amelynek rendezője Pejó Róbert, főszereplője Gryllus Dorka, valamint Srdjan Karanovic szerb-szlovén-francia-magyar koprodukcióban készült Besa - Az adott szó című játékfilmje kapott meghívást a moszkvai versenybe. A filmfesztivál zsűrijének elnöke Luc Besson francia rendező-producer lesz.