Sára, Márió
2 °C
6 °C

Sophia Loren megkapja a művészet Nobel-díját

2010.09.14. 15:11
0 hozzászólás

Sophia Loren világhírű olasz színésznő mellett olasz, német és japán alkotók részesülnek idén a Praemium Imperiale japán művészeti díjban, amelyet a művészet Nobel-díjaként emlegetnek.

A kitüntetést öt kategóriában adják át, a díjazottak nevét kedden jelentették be.

Sophia Loren mellett a díjazottak között szerepel a fény és a terek festőjeként méltatott olasz Enrico Castellani, valamint a virtuóz repertoárral rendelkező, szintén itáliai zongoraművész, Maurizio Pollini.

Szintén díjazzák a német szobrász Rebecca Hornt, illetve Tojo Ito japán építészt. Horn első nőként kapott önálló kiállítást a New York-i Guggenheim Múzeumban, munkái a szobrok mellett a filmektől a performanszokig és az installációkig terjednek, a díjat "iránymutató határátlépéseiért" kapja. Tojo Itót építészeti munkássága mellett az általa képviselt filozófiáért is dicsérik.

A Praemium Imperiale-díjat öt - a festészet, a szobrászat, a zene, az építészet és a film vagy színház - kategóriában adják át 15 millió japán jen (mintegy 40 millió forint) kíséretében. A díjátadó ceremóniát október 13-án Tokióban tartják.