Mélyebben vájkálhatunk a na'vik életében

2010.10.25. 22:56
November 24-én jelenik meg az Avatar bluray-es, 16 percnyi új jelenettel felturbózott extrája.

Végre Magyarországon is megjelenik az Avatar bluray-es, extra változata. Miután már bezsebeltük a dvd-t és rizsásra néztük a korongot, a forgalmazó rászánta magát, hogy az amerikai 2009 őszi megjelenés után hazánkban is a polcokra tolja a film három bluray korongját. Az egész film a legmodernebb technikai fejlesztésekre koncentrált, renderel valóság és IMAX-3D.

Ám ha esetleg merültek fel kétségek a dvd-s verziót nézve otthon, azt most novemberben eloszlathatjuk. Sőt az új kiszerelésben már kihagyott jelenetekkel is találkozhatunk. Az 50 gigás lemezeken érkező film látványelemei állítólag újra a befogadóképességünk határait súrolhatják.

A 16 percnyi extra rögtön a már szivárgott jelenettel kezdődik, amelyben főhősünk, Jake egy a bolygónkon lévő kocsmai verekedésbe keveredik. A rendezői változattal lesz dolgunk, és azon jelenetek kerülnek vissza amelyet Cameron kénytelen volt kivágni. Ezek mindegyike a rendező elmondása szerint leginkább a na’vik éltébe nyújt majd mélyebbbepillantást.

Amíg az első két lemezen a film három változatát – a mozisat, a rendezőit és az extrákkal telit– nézhetjük meg, valamint egy Üzenet Pandoráról című kisfilmet, addig a harmadik lemezen egy werkfilmmel és további, összesen 45 percnyi kimaradt jelentet láthatunk.

CGI trükkök 1.78:1 méretarányban fognak elénk tárulni és persze HD-ban, így már a fű szálait számlálgathatjuk majd, ahogy meghajlanak a helikopterek rotorjai keltette szélben. De ne ömlengjünk ennyire, a kiadó szerint pusztán arról van szó, hogy a megjelenéssel egy új korszakba léphetünk át az otthoni filmnézés terén, mert az Avatar látványa nem sokat ért dvd-n egy katódsugárcsöves tévén. Nem kell a tömörítés okozta morzsákba botlanunk.

A hangnál is adtak a minőségre, így DTS-HD Audió 5.1-es hangot hallgathatunk a korongról. Így már a mellkasunkon érezhetjük, az eldübörgő helikopterek zaját, vagy a fegyverropogást. A 3D, térhatású változat megjelenésig azonban valószínűleg a megfelelő hardverek széles körben való elterjedéséig egészen biztos, hogy várnunk kell még.