Robert De Niro Aranyglóbusz-életműdíjat kap

2010.11.10. 12:36

A kétszeres Oscar-díjas színészt, Robert De Nirót Cecil B. DeMille-díjjal, vagyis életműdíjjal jutalmazzák az Aranyglóbusz-gálán január 16-án.

A 67 éves színész első, 1968-as szerepet óta 70 filmnél is többen játszott, és ha van a színészetnek örökre legendás alakja, akkor Robert De Niro biztos az. Nyolcszor jelölték a színészt Aranyglóbuszra drámai és vígjátéki kategóriában egyaránt, de csak egyszer nyerte el, 1981-ben a Dühöngő bika című filmben nyújtott alakításáért.

De Niro az a színész, aki amellett, hogy csupa filmtörténeti jelentőségű filmben alakított emlékezeteset, képes megmenteni a közepes vagy gyenge filmeket is, mert abból is kijutott neki pályáján. A híres színész a legjobb alakításait szélsőséges figurák eljátszásával érte el, ezekre mindig különös módon készült. A taxisofőrben nem is az a szép, hogy megölné Ronald Reagant, hanem ahogy teljesen megőrül (You talkin' me).

Karrierjének indulását a hetvenes évek elejének remek szerepválasztásai hozták, úgy tűnt, nem tud mellényúlni, vagy még inkább bármiből nagy alakítást farag. Az Aljas utcák című Scorsese-filmben volt az első nagy sikere, után jött a Keresztapa 2. és vele az első Oscar, majd talán egyik leghíresebb alakítása A taxisofőr Travis Bickle-jeként. Ez utóbbiért Oscarra jelölték, de sajnos nem kapta meg, ahogy A szarvasvadászért vagy A rettegés fokáért sem. 1980-ban a Dühöngő bikáért már nem tudták nem odaadni neki, mondjuk 30 kilót felszedett a szerephez. Ez utóbbiban látható híres, Marlon Brando-hatású monológja:

Csak felsoroljuk a mi kedvenceinket tőle: Volt egyszer egy Amerika, Brazil, Nagymenők, Jackie Brown, Ronin, Szemtől szembe, A rajongó. A Bronxi mese című rendezését is kifejezetten kedveltem.

Martin Scorsesevel nyolc filmben dolgozott együtt, köztük a Nagymenőkben vagy a Casinóban.

Az utóbbi években, ha igazán szigorú rajongói vagyunk, akkor igazán kiemelkedő alakítása nem volt, de sikerei igen: a Csak egy kis pánik és az Apádra ütök Ben Stillerrel, mindkettő megért folytatásokat és sikereket a nézőknél.

2003-ban prosztatarákot állapítottak meg nála.