Tényleg lesz filmszemle, áprilisban

2011.01.07. 14:45

A Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriuma megerősítette értesülésünket, hogy a 42. Magyar Filmszemlét április végén megrendezik. Arról is írtunk, hogy a Filmművész Szövetség úgy tudja, nem lesz szemle, és egy fapados változat szervezésének állt neki februárra, és akár két szemle is lehet a keveredésben. Az MMKA bejelentését követően azonban lemondtak a fapados, februári szemle szervezéséről.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) értesítése szerint az áprilisi hivatalos filmszemlét Réthelyi Miklós tárcavezető a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2010. évi miniszteri keretéből támogatja. A támogatás mértéke - mint ahogy megírtuk - 70 millió forint.  Az MMKA azt ígéri, várhatóan február 15-ig részletes tájékoztatást tesznek közzé a szemlével kapcsolatban.

"A lebegtetés esett rosszul, hogy talán lesz szemle, talán nem. Azt gondoltuk, van annyi film és alkotó, aki meg akarja mutatni és nézni egymás filmjeit. A közalapítvány most először tett ígéretet arra, hogy lesz szemle és a társrendezésre nyílt pályázatot írnak ki, így a mi elképzelésünk okafogyottá vált" - szögezte le Pálfi György, a Filmművész Szövetség tagja, hogy miért állnak el a februári fapados változattól. A rendező szerint így is késésben vannak, hiszen egy minőségi áprilisi filmszemle megszervezését már most el kellene kezdeni.