Két magyar terv a berlini filmfesztiválon

2011.01.17. 12:52

A berlini filmfesztivál koprodukciós platformjára, a Co-Production Marketre két új magyar filmtervet hívtak meg. A nemzetközi filmszakma egyik legfontosabb koprodukciós platformján félezer producer vesz részt februárban, hogy a fejlesztési szakaszban lévő filmtervek javát az elsők között ismerhesse meg. 352 pályázatból választották ki a szervezők a 24 filmtervet, melyek között van Nagypál Orsolya és Mundruczó Kornél legújabb projektje.

Pusztai Ferenc (KMH Film) a Friss levegő, A nyomozó, a Pál Adrienn után a London Film School-on végzett Nagypál Orsolya első játékfilmtervével kapott meghívást a berlini fórumra. A Balatoni tengeralattjáró című projekt a 80-as évekbe repít vissza: „A Balaton partján egy 11 éves magyar srác szemszögéből az NDK-nudisták, kánikula és családi viszályok."

A Berlinale Co-Production Market másik magyar meghívottja A repülő ember című terv, amit Mundruczó Kornél és Petrányi Viktória producer (Proton Cinema) jegyez. „Valahol messze Ázsiában, egy titkos intézetben különös gyermekeket képeznek ki csodatevőknek. Ariel, a 18 éves fiú egy kísérlet eredményeképp megtanul repülni. Váratlan tudását felhasználva megszökik, hogy Nyugaton, a lehetőségek világában fedezze fel a szabad életet” – áll a film szinopszisában.

Az európai koprodukcióban megvalósítandó film Mundruczó szerint „egy nyitás a közönség felé, ami számára már évek óta igazi kihívás”, és ezzel a témával valóban lehetősége nyílik erre. A producerek személyesen mutatják be a filmterveket a lehetséges partnereknek Berlinben.  • Tippek
  • Hírek