A király beszéde kapta a legtöbb BAFTA-jelölést

2011.01.18. 11:26

A király beszéde című történelmi dráma kapta a legtöbb, szám szerint 14 jelölést a brit filmszakma legrangosabb elismerésére, a BAFTA-díjra.

Az alkotást a legjobb filmek mezőnyében is jelölték, a főszereplő Colin Firth VI. György megformálójaként versenyben van a legjobb férfi főszereplő díjára. Geoffrey Rush - a király beszédterapeutája - a legjobb férfi mellékszereplő díját viheti haza. Helena Bonham Cartert a legjobb női mellékszereplő kategóriájában jelölték György király feleségének, Erzsébet királynénak a megformálásáért.

A király beszéde mellett a Fekete hattyú című film kapta a legtöbb jelölést, a balett-thrillert 12 kategóriában terjesztették díjakra. Az Eredet című krimi kilenc, a hegymászódráma 127 óra, valamint a Coen fivérek új filmje, A félszemű egyaránt nyolc jelölést kapott.

A közösségi háló hat kategóriában, közte a legjobb filmek mezőnyében száll versenybe a díjért. Jesse Eisenberg a legjobb férfi főszereplő lehet a Facebook-alapító Mark Zuckerberg megformálásáért. Firth és Eisenberg mellett Javier Bardem (Biutiful), Jeff Bridges (A félszemű) és James Franco (127 óra) kapott jelölést a legjobb férfi főszereplő díjára.

A nőknél Natalie Portmant, a Fekete hattyú főszereplőjét tartják a legnagyobb esélyesnek, az anyai örömök elé néző színésznő Annette Beninggel és Julianne Moore-ral, a The Kids Are All Right című komédia főszereplőivel, valamint A tetovált lány című krimifeldolgozásból ismert Noomi Rapace svéd színésznővel, illetve A félszemű női főszereplőjével, Hailee Steinfelddel van versenyben.

A legjobb rendező díjára Danny Boyle, a 127 óra, Darren Aronofsky, a Fekete hattyú, Christopher Nolan, az Eredet, Tom Hooper, A király beszéde és David Fincher, A közösségi háló rendezőjét jelölték.

A külföldi filmek mezőnyében jelölést kapott Alejandro González Inárritu új filmje, a spanyol-mexikói Biutiful, valamint a Szemekbe zárt titkok című argentin-spanyol koprodukció, illetve A tetovált lány is. Mellettük egy olasz és egy francia alkotást jelöltek.

A BAFTA-díjakat február 13-án - két héttel az Oscar-díj előtt - osztják ki a londoni király operaházban. Tavaly A bombák földjén című iraki háborús dráma aratott, hat díjat nyert. A film később az Oscar-gálán is nagy sikert ért el.