Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

A világ leghíresebb piros fürdőruhája múzeumba ment

2011.02.03. 16:01
A poszter, ami megdöntötte az eladási rekordokat
A poszter, ami megdöntötte az eladási rekordokat

A washingtoni Smithsonian Múzeum gyűjteményébe került a hetvenes évek idoljának tekintett Farah Fawcett híres piros fürdőruhája.

Fawcett röviddel a Charlie angyalai-sorozat 1976-os debütálása előtt viselte a dresszt egy fotózáson. A képekből készült posztert milliós példányszámban adták el, ezzel minden idők legkelendőbb plakátjává vált - emlékeztetett rá Dwight Bowers, a múzeum kurátora.

Bowers szerint a kép a második világháborús amerikai ikonok: Betty Gable és Rita Hayworth posztereinek népszerűségével vetekedett, és a hetvenes évek szimbólumává vált.

A színésznő fürdődresszét és egyéb relikviáit férje, Ryan O'Neal bocsátotta a múzeum rendelkezésére. Mint mondta: a rákkal vívott hosszú küzdelem után 2009-ben elhunyt Fawcett maga is a múzeumnak szánta a nevezetes fürdőruhát. Erre most jó alkalom kínálkozott, mivel a színésznő szerdán töltötte volna be 64. évét.

A rajongók ugyan piros színűnek ismerték meg a fürdőruhát, ám az ma már kissé megfakult, ezért inkább sötét narancsszínűnek tűnik. Fawcett még halála előtt bekereteztette, és egy Los Angeles-i raktárban helyezte el a nevezetes darabot.

evhr 00601138

A múzeumnak adományozott egyéb emléktárgyak között vannak Fawcett forgatókönyvpéldányai a Charlie angyalai első évadából, egy 1977-ből származó Fawcett-baba, és egy olyan készlet, aminek kellékeivel annak idején a színésznő jellegzetes hajviseletét lehetett lemásolni.

A múzeum popkultúra-gyűjteményében helyezi el a relikviákat, és nyárra tervezi bemutatásukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!