A független díjakat már kiosztották Berlinben

2011.02.19. 18:30

Röviddel azelőtt, hogy a játékfilmekről döntő nemzetközi zsűri kiosztja elismeréseit a szombati gálán, a független díjakat már odaítélték szombaton a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az Amnesty International (AI) emberjogi szervezet egy Csecsenföldről szóló dokumentumfilmet, Mantas Kvedaravicius rendező Barzakh című alkotását tüntette ki. A mű a Berlinale Panorama elnevezésű szekciójában szerepelt. Az AI különdíja mellé ötezer euró (1,35 millió forintnak megfelelő összeg) jár.

A német filmszínházi alkotók céhének elismerését a főprogramban szereplő Wer wenn nicht wir (Ki, ha nem mi) című film egyik főszereplője, a legjobb férfi szereplőnek járó Aranymedve-díjra is esélyesnek tartott Andres Veiel kapta. Az alkotás a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) hajnalát, Gudrun Ensslin és Bernward Vesper kapcsolatát mutatja be.

Az ökumenikus zsűri többek közt a fesztivál egyik legnagyobb sikerét, a Nadar and Simin: A Separation (Nadar és Simin, egy válás) című filmet, Aszgar Farhadi munkáját jutalmazta. Ez a mű kapta a Berliner Morgenpost című lap olvasóinak díját is, míg a Tagesspiegel a Matchmaking Mayor című alkotást ismerte el. A kerítő polgármesterről szóló film szlovák munka, és egy olyan elöljáróról szól, aki megpróbálja összeboronálni falujának egyedülálló lakóit.

A DAAD rövidfilmes díj a La Ducha (A zuhany) című alkotásé lett, a Panoráma szekció közönségdíját a También la lluvia (És az eső is), valamint az Im Himmel, Unter der Erde. Der Jüdische Friedhof Weissensee (A mennyben, a föld alatt. A weissensee-i zsidó temető) című filmek kapták.