A New York Times szerint kifehéredett Hollywood

2011.02.25. 09:06

Whoopi Goldberg szerint nem jelez semmiféle tendenciát a hollywoodi filmiparban, hogy idén egyetlen jelentősebb Oscar-kategóriában sincs fekete jelölt.

Az Oscar-díjas színésznő szerdán beszélt erről a New York Times egy minap megjelent cikkével vitatkozva. Az írás a 2011-es Oscar-jelölések tükrében arra kereste a választ, vajon "kifehéredett-e" Hollywood.

"Nem tudom hogy mehetne jobban a dolog. Szerintem rendben vagyunk" - mondta Goldberg a New York-i Grand Central Terminalban, ahol az Amerikai Filmakadémia vasárnapi 83. díjátadó ceremóniája előtt Oscar-szobrokból nyílt kiállítás. A színésznő felidézte, hogy 2002 óta öt fekete színész kapta meg a Filmakadémia díját.

A kiállítás megnyitásával hetekkel ezelőtt bízta meg a színésznőt a Filmakadémia. Ezt a tényt a testület szóvivője csupán azért tartotta fontosnak megjegyezni, mivel jelezni akarta, hogy Goldberg azóta keveredett szópárbajba a New York Times-szal, és a felkérésnek semmi köze nem volt a vitához.

The View című televíziós műsorában Goldberg kijelentette, hogy elszomorította a lap cikke, mert a fekete Oscar-díjasok között őt nem említették meg. (A színésznő 1990-ben a Ghost mellékszerepéért vehette át a szobrot.) A The Times válaszában úgy fogalmazott: Goldberg félreértette a cikket, annak nem volt szándékában teljes listát közölni a színészekről, akik Oscart kaptak. A színésznő ezután elnézést kért, amiért kirohanásában felületesnek nevezte az írást.
A szerdai megnyitót követően azzal mentegette kommentárját, hogy leszögezte: helytelen arra gondolni, hogy "valami baj van" a feketék Oscaros képviseletével.