A legnépszerűbb és a legdrágább filmek ritkán nyernek Oscart

2011.02.28. 16:18 Módosítva: 2011.02.28. 17:17

Az Oscar-díj legjobb film kategóriájában jelölt tíz film közül nyolcnak egyáltalán nem volt nagy költségvetése, 50 millió dollár alatti büdzséből hozták össze. A legdrágább A közösségi háló 40 milliós költségvetése volt, míg a két olcsóbb mozi a The Kids Are All Right (4 millió dollár) és a Winter's Bone (2 millió) voltak. Szinte elhanyagolható pár millió dollár választja el A fekete hattyút (13 m), A király beszédét (15 m) és a 127 órát (18 m). A harcost ehhez képes már több pénzből, 25 millióból hozták össze, míg a Coen testvérek filmjét, A félszeműt 35-ből. Az Oscaron ráadásul az olcsóbb filmek arattak: a Király beszéde kapta a legfontosabb díjakat, a Hollywoodban kifejezetten kis költésgvetésű mozinak számító Fekete hattyúval nyerte Natalie Portman a legjobb színésznőnek járó díjat, de a mellékszerepőknet járó Oscarokat elvivő Harcos és az adaptált forgatókönyv kategóriában díjat nyerő Közösségi háló sem számít kifejezetten drága filmnek. Ráadásul inkább kívételnek számít, hiszen a Facebook-filmhez hasonló költségvetésből készült Coen-mozi a tíz jelöltésből egyet sem tudott Oscarra váltani. A nagy költségvetésű filmek közül egyedül a 160 millió dollárból forgatott Eredet volt sikeres az Oscar-gálán: négy kategóriában győzött, de a főleg technikai díjak közül csak a legjobb operatőrnek járó szobrocska számít igazán fontosnak.

A tavalyi év legnagyobb költségvetéssel készült filmje, Aranyhaj és a nagy gubanc című rajzfilm 260 millió dollárba került, csak összehasonlításképpen. A 10 legdrágább filmből egyébként mindössze egyet, a Toy Story 3-at jelölték a legjobb filmek között. A Robin Hood 210 millióból, a Perzsia hercege, a Harry Potter, az Alice Csodaországban 200 millióból készült, 170-ből a Vasember és a Tron, de 165-ből hozták össze a Shrek 4-et és a Hogyan neveld sárkányodat is. Érdekes, hogy a legtöbb pénzt animációra költötték.

A nyertes filmek általában nem nagy költségvetésű filmek. Íme egy lista (az évszám a készítés éve):

A legjobb film kategóriájában nyertes filmek és költségvetésük

2000: a Gladiátor 103 millióból készült

2001: az Egy csodálatos elme 60-ból

2002: a Chicago 2002-ben 45-ből

2003: A gyűrűk ura: A király visszatér 94-ből

2004: a Millió dolláros bébi 30-ból

2005: az Ütközések 6,5-ből

2006: a Tégla 90-ből

2007: a Nem vénnek való vidék 25-ből

2008: a Gettómilliomos 15-ből

2009: A bombák földjén 15-ből.

A legnagyobb sikerek a mozipénztárakban sokszor nem járnak jól az Oscar-gálán, mert nincs szigorú összefüggés aközött, hogy valami jó és népszerű, így nem általában nem a legnépszerűbb film a legjobb (az Avatarnál és a Titnaicnál járt ez a kettő igazán együtt).

Néhány nagyon-nagyon népszerű filmet elég csak említeni, hogy lássunk, nem a népszerűség a biztos út a legjobb film díjáig. A Vissza a jövőbe című klasszikus 200 millió feletti bevételt hozott (A távol Afrikától nyert akkor), az E.T. 800 milliót, de nem nyert, ahogy az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói sem, A Birodalom visszavágot sem jelölték legjobb filmre, csak a hangmérnöki és vizuális effekteknek járó kategóriákban, bár azokban legalább nyert. (A nagy költségvetésű sikerfilmeket általában a technikai kategóriákban díjazzák, erről itt írtunk bővebben.)

Nem kapott Oscart Mel Brooks filmje, a Fényes nyergek sem, Az ördögűző szintén nem, pedig jelölték legjobb film, rendezés, operatőri munka, női főszereplő és mellékszereplő kategóriákban is, összesen 10 kategóriában. Az 1964-es James Bond-filmnek, a Goldfingernek csak a speciális effektek díja jutott. A klasszikus Disney, az 1938-as Hófehérke és a hét törpe is nyerhetett volna, ahogy mondjuk az 1931-es Frankenstein is. De aztán mégsem.