Megmutatta, milyen lenne a Macskafogó 2011-ben

2011.03.07. 13:19 Módosítva: 2011.03.07. 13:30

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket az 1986-os Macskafogó 3d technológiával készült előzetesére, levelét "homemade Macskafogó vs Kis Vuk"-tárggyal címezte. Az előzetest látva, megállapíthatjuk, hogy nem rossz, amit Rákossy Gábor összerakott, bár technikailag messze van bármelyik Macskafogótól, ugyanakkor a fő üzenete áll: simán lepipálja Gát György hasonló technikával készült Kis Vukjának a színvonalát.

Nem véletlenül volt tehát kiakadva 2008-ban Gát György producerre az egész animációs szakma, és szavazták meg olvasóink is a 2. legrosszabbnak a közönségfilmek 10-es negatív toplistáján. A demó bemutatja, hogy egy ember és egyetlen renderelőgép által készült pár perces cg-anyag sokkal jobb lehet Gáték munkájánál. Teufel beszéde például két nap alatt jött össze, és a renderelés is megvolt egy hónap alatt.

Az egész estés, kilencvenes éveket idéző Kis Vuk ugyanakkor nemcsak évekig készült egy nagy csapat munkájaként, de sok állami pénz is járt hozzá: a 250 millió forintos támogatás mellett 75 milliós nézettségi támogatást is felvettek pluszba a 60 ezres nézőszám teljesítésének fejében. A film a válallt nézőszámot behozta, de 640 forintos jegyekkel tette, ami 36 millió forint bevételt jelent csak összesen. Gát György még ősszel is tartozott 50 millió forinttal az MMKA-nak. (Kritikánk a filmről itt.)