Gyilkos mentős Rába Roland

2011.03.18. 12:39

Humoros, sötét és groteszk hangulatú első, Isteni műszak című filmjére készül Bodzsár Márk, aki forgatókönyvével elnyerte a berlini Nipkow-ösztöndíjat. Korábban Mundruczó Kornél, Bogdán Árpád, Kenyeres Bálint és Fliegauf Benedek is elnyerte ezt az ösztöndíjat.

A 90-es években játszódó film kerettörténete a balkáni háború és az eutanáziabiznisz: egy Szarajevóból, a szerb seregből dezertálva Budapestre menekülő srác, Milán mentősnek áll, de két fura, kattant alak lesz társa. Rába Roland alakítja az orvost, Keresztes Tamás pedig a copfos sofőrt, a naiv főszereplőt pedig Ötvös Zoltán. Bodzsár Márk jól válogatta össze, ez a videóból is kiderül.

A forgatókönyv megtörtént eseményekből kiindulva három mentős hétköznapjait meséli el, akik munkájuk során az életmentés euforikus pillanatai mellett az illegális eutanáziát is gyakorolják. Időnként istent játszanak, önkényesen döntve élet-halál kérdésekben.

A fiú rádöbben, hogy a mentőautó hátuljában zajló illegális eutanáziáknak van üzleti oldala is. A pénzre neki is szüksége lenne, mert ki akarja szabadítani a szarajevói ostromgyűrűben rekedt bosnyák menyasszonyát, ezért alkut köt társaival. A bűnbe és a borzalmakba fokozatosan sodródik bele. Úgy válik gyakorlott mentőssé, és éli át az életmentés euforikus pillanatait, hogy közben a halál számtalan arcát is megismeri.

Az Isteni műszak forgatását a rendező 2011 őszére tervezi.