János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

75 éves az első Bond-lány

2011.03.19. 11:09

1936. március 19-én született minden idők legnépszerűbb Bond-lánya, Ursula Andress, aki a fehér bikinijével és a nedves, szőke hajával 26 évesen írta be magát a filmtörténelembe.

A svájci születésű színésznőre modellkarrierje miatt figyeltek fel a Bond-filmek producerei, és gondolkodás nélkül nekiadták a kagylógyűjtő jamaicai búvárlány, Honey Ryder szerepét az első James Bond-moziban, az 1962-es Dr. Nóban. Ursula Andress legendás, tengerből kisétáló jelenetét sokan Botticelli Vénusz születése című képéhez hasonlítják, a filmesek pedig megidézték többek között a Halj meg máskor!-ban és a Horrorra akadva-filmparódiákban is. Bár a hangját lecserélték a durva német akcentusa miatt, a színésznő ezért a szerepéért kapta egyetlen díját, a Golden Globe-ot.

Ursula Andress és Ian Fleming a Dr. No forgatásán (forrás: MGM)
Ursula Andress és Ian Fleming a Dr. No forgatásán (forrás: MGM)

A Dr. No kirobbanó sikere után viharos gyorsasággal indult be Ursula filmes karrierje: játszott többek között Elvisszel a 63-as Acapulco-i kalandban, Sinatrával a 64-es Két pár texasiban, Christopher Lee-vel és Peter Cushinggal a 65-ös She-ben, Woody Allennel a 65-ös Mi újság, cicamicában és a 66-os Bond-paródiában, a Casino Royale-ban, Charles Bronsonnal a Vörös napban, és a Tüzes íjász Robin Hoodjával, Giuliano Gemmával a 76-os Safari Expressben. A világsztárok mellett néha B-kategóriás színészek mellett is megvillantotta bájait: szerepelt többek között a beszédes című Mountain of the Cannibal God című olasz horrorban is.

Ursula Andress a Dr. No forgatási szünetében (forrás: MGM)
Ursula Andress a Dr. No forgatási szünetében (forrás: MGM)

A 81-es Titánok harcában Aphroditét játszhatta el, többek között annak köszönhetően, hogy akkori élettársa, Harry Hamlin volt a főszereplő görög szörnyvadász, Perszeusz. (Ursula Andress és Hamlin 1978 és 82 között voltak együtt, született egy Dimitri nevű fiuk is. A színésznő korábban 9 évig volt John Derek színész-rendező-Playboy-fotós felesége, de állítólag romantikus szálak fűzték Belmondóhoz, Marlon Brandóhoz, Sean Conneryhez és Warren Beattyhez is.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!