70 millió forint folyt ki a Moképtől

2011.03.21. 22:57

Gyakorlatilag jól behatárolható körhöz mentek ki pénzek a Moképtől a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány regnálása alatt, amikor 70 milliót költött el a cég nem szakszerűen elvégzett munkára - mondta Gulyás Balázs, a Mokép igazgatója a Hír Tv Rájátszás műsorában hétfő este.

2009-ben 103 millió forint volt a Mokép vesztesége. A cég régi vezetése 70 millió forintot kapott az államtól, hogy felmérje a raktárakban lévő kópiák állapotát, azok jogi státusát. Az elvégzett munka nem volt szakszerű. A Magyar Nemzeti Filmarchívum 20 millióért jól elvégezte volna ezt, de a feladatra nem írtak ki közbeszerzést. "Lényegében egy üzleti csoport kapta mind a 70 milliós támogatási összeget, mind a szerződéseket” - mondta Imrédy Szabolcs jogi képviselő a Célpontban.

A filmvagyon felmérése annyira átláthatatlan volt, hogy még Tátrai Miklós, a vagyonkezelő első embere is kifogásolta annak megvalósítását. Egyébként amikor a gyanús szerződéseket kötötték, Rácskay Jenő volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő ült a Mokép vezérigazgatói székében. A szerződéses partnerek között olyan céget is találtak, amely Rácskay lakásába volt bejelentve.