Kubai film készült Leonardo da Vinci fiatalkoráról

2011.03.25. 11:28

Túllép az országhatárokon a kubai filmgyártás: a szigetországban Leonardo da Vinci fiatalkoráról, tömlöcben töltött rövid időszakáról forgatnak filmet, amely a szépség kérdéseit firtatja. A Vinci című alkotás forgatása a héten fejeződik be Havannában, a mű rendezője és forgatókönyvírója Eduardo del Llano, a finanszírozást teljes mértékben a Kubai Filmintézet (Icaic) vállalta.

"Drámáról van szó, középpontban azzal a kérdéssel, hogy mire szolgál a szépség és milyen jelentőséggel bír az emberiség számára" - árulta el a 48 éves rendező. Leonardo da Vincit egy kisebb bűn miatt 1476-ban két hónapra tömlöcbe vetették Firenzében, ahol Andrea del Verrocchio festő és szobrász segédjeként dolgozott - emlékeztetett del Lleno.

A filmtervet egy korábbi forgatókönyv alapján a művész először Spanyolországban akarta megvalósítani, de az a produkció végül nem valósult meg. Da Vinci mellett még négy rab jelenik meg a filmben, amely a rendező szerint nem mutat párhuzamot a kubai politikai helyzettel, mert tisztán történelmi alkotás.

"Leonardo da Vinci egyike a történelem univerzális alakjainak, rengeteg dologgal foglalkozott, mindenben kiemelkedő volt" - fogalmazott a rendező, aki bízik abban, hogy sikerült "hihető" filmet készíteniük. Mint mondta, azért is vágott bele a munkába, mert zavarta, hogy a történelmi személyiségekről szóló összes film európai vagy hollywoodi.

A forgatás Havannában, a San Carlos de La Cabana kolonialista erődben zajlott, a filmet Kubában már az év végén bemutatják. A főszerepben Héctor Medina látható.